Maksuamet katsetab tegeliku sularahakäibe tuvastamiseks uut lahendust

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet katsetab tegeliku sularahakäibe tuvastamiseks uut lahendust.
Maksuamet katsetab tegeliku sularahakäibe tuvastamiseks uut lahendust. Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliamet ning hotellide ja restoranide liit alustavad ühist pilootprojekti innovatiivse lahenduse testimiseks tegeliku sularahakäibe tuvastamiseks majutus- ja toitlustussektoris. 

Sularahakäibe varjamise tõkestamiseks alustavad maksuhaldur ja liit ühisprojektiga, mille sisuks on kassasüsteemide veebipõhiseks viimise võimekuse tehnoloogiline testimine, teatas maksuamet.

Tegemist on tehnilise lahendusega, mis peaks tagama ettevõtte kassasüsteemist läbikäiva müügiandmestiku säilimise ning sõltumatuse hilisematest muutmistest ja kustutamistest.

Koostööd alustatakse pilootprojekti läbiviimisega, mille eesmärgiks on konkreetse ettevõtte näitel testida IT-lahenduste töövõimekust, probleemkohtasid ning hinnata selle maksumust. Testimiseks on nõusoleku andnud hotell Strand ja pilootprojekti tähtajaks on plaanitud selle aasta juuni.

Pilootprojekti tulemuste põhjal töötatavad maksuhaldur ning hotellide ja restoranide liit välja veebipõhisekassalahenduse juurutamise ettepanekud valdkonnas.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendiku sõnul on sularahakäibe varjamine nimetatud sektoris peamiseks probleemiks ja ümbrikupalga allikaks.

«Koostöökohtumisel leidsime ühiselt, et ainult järelevalvega me piisavat ja püsivat muutust valdkonna maksukäitumises ei saavuta, mistõttu ongi vaja leida ja ellu viia uusi ning innovatiivseid lahendusi, mis tagaksid majutus- ja toitlustussektoris maksukuulekuse tõusu,» ütles Lemendik

Liidu tegevjuhi Raigo Triigi sõnul on maksudest kõrvalehiilimine ja ümbrikupalgad teemad, millega tuleb tõsiselt tegeleda.

2013. aasta ning 2014.aasta esimese kvartali jooksul viis maksu- ja tolliameti majutus-toitlustuse valdkonnas lõpule 193 üksikjuhtumi kontrolli ja teostati 160 vaatlust, mille käigus küsitleti kokku 578 isikut.

Tuvastatud töötajates 21 protsenti olid uued töötajad, kelle kohta viimasel kolmel kuul palgaväljamaksed puudusid. 204 korral juhiti konkreetsele rikkumisele tähelepanu ilma menetlust alustamata.

Eelmise aasta ning selle aasta esimese kvartali jooksul määrati valdkonnas täiendavalt tasumisele 593 401 eurot makse.  

Toitlustus- ja majutussektori levinumad maksurikkumised saavad alguse sularaha käibe varjamisest. Sularaha kohta ei jää maha jälge ning see muudab käibe varjamise ettevõtjatele suhteliselt lihtsaks.

Varjatud sularahakäive on peamine allikas valdkonnas ümbrikupalkade maksmiseks. Sellise käitumise tulemusena tekib ärimaastikul ebaaus konkurents, vähenevad eraisiku sotsiaalsed garantiid ning riik kaotab maksutulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles