Ossinovski: eestlased peavad õppima impeeriumi kõrval elama

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ossinovski.
Oleg Ossinovski. Foto: Urmas Kamdron

Transiidiärimees Oleg Ossinovski ütles Postimehele antud intervjuus, et kuigi impeeriumi kõrval ei ole väga lihtne elada, siis peavad eestlased siiski õppima seda tegema.

Mida te arvate, kas transiidi kuld­ajad on igavesti möödas?

Ma olen üldiselt optimist ning minu jaoks on klaas alati pooltäis. Ma ei arva, et praegune olukord jääb püsima. Arvan, et me suudame venelastega kokku leppida. Nagu ma konverentsil[Ossinovksi osales eelmisel nädala Pärnu finantskonverentsil - toim.] ütlesin, pole väga lihtne impeeriumi kõrval elada, aga meil ei ole muud väljapääsu.

Seepärast on meil kaks võimalust: me kas oskame nende kõrval elada või me ei oska. Kui me oskame, oleks see nagu Soome, kus tehti Nõukogude Liidu jaoks nii jalanõusid kui ka laevu. Või võtame Hongkongi, kes elas 50 aastat kommunistliku totalitaarse impeeriumi kõrval. Kusjuures nende elu oli rikas ja õnnelik. Seega tuleb õppida impeeriumi kõrval elamist. Meie kahjuks praegu seda ei oska.

Kas viimaste nädalate sündmused on juba jõudnud teie ärisid mõjutada?

Muidugi, väga tugevasti. Meil on väga suur käibelangus, väga suur kasumilangus, osa töökohti kaob. Meid on tugevasti mõjutanud Vene rubla langus, mis sattus väga ebasobivale ajale. Meil on suured varad Ukrainas, mis on samuti sealsete sündmuste tagajärjel kannatada saanud. Meid mõjutavad need sündmused tugevasti.

Aga kuidas teil eelmisel aastal läks? Olen vaadanud teie Skinest Raili tulemusi 2007.–2012. aastani, mis olid fantastilised.

Auditeerimata andmetel läks eelmisel aastal paremini kui 2012. aastal. 2013. aastal meie kasv jätkus. Tegemist on auditeerimata andmetega, mis tähendab, et audiitorid võivad sealt midagi vähendada, mis võib muidugi pilti muuta. Aga praegustel andmetel oli 2013. aasta väga hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles