Swedbanki strateeg: kasv turgudel võib jätkuda veel paar aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik / Postimees

Möödunud nädalal Swedbanki privaatpanganduse klientidele esinenud Swedbanki strateegi Peter Hermanrudi sõnul on aktsiaturud vaatamata viimaste aastate kiirele kasvule veel piisavalt mõistlikult hinnastatud.

Investorite jaoks suhteliselt kalliks on muutunud tema hinnangul aga USA turg, samuti on kasvamas plahvatuslikult laenuturg Hiinas, mille mõjude osas tasub olla ettevaatlik.

Mitmeid kordi Norra parima strateegi tiitli pälvinud Swedbank First Securitiese strateegi Peter Hermanrudi sõnul valitseb finantsturgudel uskumine, et maailma majandus on sisenemas viimaks kiirema kasvu faasi.

Lühiajaliselt soosivad positiivseid väljavaateid tema sõnul USA ja Euroopa rahulikum eelarvepoliitika, tarbijate ja ettevõtete kasvav optimism, tööjõu ja tootmisvõimsuste piisav ülejääk maailmas, USA elamuehituse kasv, Euroopa pankade suurem valmisolek laenude väljastamiseks ning Hiina ja Ida-Euroopa stabiliseerumine mõõdukate kasvutasemete juures.

Hermanrudi hinnangul on globaalne majandus täna kasvukõvera faasis, kus «tark raha» ja institutsionaalsed investorid on juba turule sisenenud ning entusiasmist kannustatud avalikkus neile järgnemas. Juhul, kui selline majandustsükli ajaline asukohamääratlus paika peab, ootab aktsiaturge veel 2 tõusuaastat.

Vaatamata viimaste aastate aktsiahindade kiirele kasvule, on väheatraktiivseks ehk kalliks muutunud Hermanrudi hinnangul seni siiski ainult USA turg, samas kui ülejäänud maailmas on aktsiad veel piisavalt mõistlikult hinnastatud.

«Meie peamine mure on Hiina laenuturu plahvatuslik kasv,» tõdes ta. Sellele vaatamata annab ettevõtete kasumite kasv maailmas järgnevatel aastatel võimaluse turgude edasisele kasvule, väljavaatega kasvatada tulu aktsia kohta (EPS) veel kuni viiendiku võrra, samas kui aktsia hinna ja kasumi suhtarvude (P/E) kasv jääb pigem tagasihoidlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles