Šotimaa kavatseb saada jäätmevabaks ühiskonnaks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Šoti valitsus teatas hiljuti, et kavatseb rajada aastaks 2025 jäätmevaba ühiskonna.


Aastaks 2025 tohib jäätmetest saata prügimäele vaid 5 protsenti. 70 protsenti tuleb ümber töödelda ning 25 protsenti taaskasutada või rakendada energia tootmises, vahendasid BBC ja businessGreen.com.

Samuti seadis valitsus eesmärgi, et juba aastal 2020 ei viidaks prügimäele jäätmeid, millele on potentsiaal taaskasutuseks või ümbertöötlemiseks.

Eesmärkide täitmiseks valitsus trahve ei kehtesta. Küll aga hakkab kehtima hulk regulatsioone ümbertöötlemise edendamiseks, näiteks prügimäe keelud teatud tüüpi jäätmetele nagu klaasile, metallile ja puidule ning kohustus eraldi koguda teatud tüüpi jäätmeid, näiteks toidujäätmeid.

«Viimastel aastatel on Šotimaa elanikud teinud olulisi edusamme jäätmete vähendamisel, kuid majapidamised, ettevõtted ja laiem ühiskond toodavad endiselt nii palju jäätmeid, et neist jätkub olümpiamõõtmetes ujumisbasseini täitmiseks iga kümne minuti järel,» ütles Šoti keskkonnaminister Richard Lochhead.

Uue kava eesmärk on luua laialdane raamistik, mis julgustab ettevõtteid ja inimesi käsitlema jäätmeid väärtusliku ressursina. Lochheadi sõnul toob see riigile hiiglaslikku majanduslikku kasu. «Jäätmete käsitlemine ressursina avab palju uksi. Selle asemel, et hoolimatult visata materjale prügimäele, võime me luua uusi tooteid ning toota taastuvenergiat, soojust ja väetisi, luues üle 2000 töökoha,» lausus ta.

Keskkonnakaitsjate reaktsioonid kavale on olnud erinevad. Mõned neist kardavad, et see võib kaasa tuua uute jäätmepõletusahjude ehitamise laine. «Iga jäätmetonni eest saaksime teha ligi 600 naela väärtuses ümbertöödeldud tooteid, kui saaksime kogu süsteemi tööle. Kui põletame selle, siis saame sellest vaid 20 naela väärtuses elektrit,» tõdes Šoti rohelisse erakonda kuuluv parlamendisaadik Robin Harper.

Ümbertöötlemisele ja prügist energia tootmisele spetsialiseerunud ettevõte Viridor teatas aga vahetult pärast kava avalikustamist, et investeerib järgmise 5 aasta jooksul kuni 800 miljonit naela (15 miljardit krooni) uute seadmete ehitamisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles