Suurtöösturid üllatavalt positiivsed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siemensi tegevjuht Peter Löscher firma uue elektriautoga.
Siemensi tegevjuht Peter Löscher firma uue elektriautoga. Foto: SCANPIX

Kahe juhtiva Euroopa tööstusettevõtte bossid näevad oma ärile eurokriisi pitsitustest hoolimata üllatavalt helget tulevikku.

Siemensi tegevjuht Peter Löscher ja veoautotootja AB Volvo pealik Leif Johansson ütlesid eraldi intervjuudes Financial Timesile, et ei näe Euroopa riikide kokkuhoiumeetmetele vaatamata mingeid märke kahekordsest majanduslangusest.

«Väljaspool Euroopat ja Põhja-Ameerikat on turud väga tugevad,» ütles Johansson. «Turud kosuvad ka Euroopas ja Põhja-Ameerikas, kuid lähtepunkt on ülimalt sügaval.»

Veoautotööstuse kogumüük langes 2009. aastal enam kui kahe kümnendi madalaimale tasemele.

«Mõnikord, kui teiste tööstusharude esindajad ennustavad kasvu lõppu või kahekordset majanduslangust, siis mõtlen mina: midagi sellist ei paista küll kusagilt,» ütles Johansson.

Löscher ütles, et tema meelest on Kreeka kriisist maailmamajandusele leviva nakkuse juttudega «üle pingutatud». Samuti pole euro nõrgenemine teiste valuutade suhtes Euroopa tööstusele midagi muud, kui «soodne pärituul».

Kahe mehe sõnadel on nende ettevõtete suurust arvestades palju kaalu. Siemens on Euroopa suurim elektriseadmete tootja, Volvo aga Saksa Daimleri järel suuruselt teine veoautovalmistaja maailmas.

Mõlemad ütlesid selge sõnaga, et nende äride kasvumootoriks on arenevad turud, mis kompenseerivad Euroopa ja USA hapravõitu ja ebaühtlase taastumise.

Siemens tekitas mullu 30 protsenti oma 76 miljardi euro suurusest käibest arenevatelt turgudelt ning on üks suurimaid välisinvestoreid Hiinas.

Volvo aga müüs tänavu esimese kvartaliga Brasiilias rohkem veoautosid, kui oma põhiturul Põhja-Ameerikas.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles