Ekspert: Euroopat gaasisõda ei ähvarda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud.
Gaasitorud. Foto: SCANPIX.

Hoolimata Ukrainaga seonduvatest pingetest, Euroopat gaasisõda ei ähvarda, arvas energiajulgeoleku ekspert Andres Mäe.

Ta avaldas «Aktuaalsele kaamerale» arvamust, et Euroopa ei hakka Ukraina gaasivõlga kinni maksma, kuna ELil pole nii suurt raha kasutada kui president Vladimir Putinil, EL peab Mäe sõnul selleks pankadega kokku leppima ning kui abi antakse, siis pikaajalise ja madala protsendiga laenuna, vahendas ERR Uudised.

Mida Ukraina selle laenuga võiks peale hakata, ei osanud Mäe öelda, ta märkis, et Ukraina gaasivõlg iseenesest ei ole suur (umbes 2,2 mld dollarit) ning kui tarbijad teenuse eest paremini maksaksid, oleks muresid vähem.

Ukrainal on võimalik maagaasi importida ka lääne poolt ja Ungari ning Poola on Mäe sõnul selleks ka valmisolekut avaldanud, Ungari on valmis reeversit suurendama mullusega võrreldes kuus korda ning plaanis on suurendada ka Ukraina-Poole vahelise toru võimsust, aga Mäe hinnangul neist meetmetest ei piisaks isegi veerandi Ukraina vajaduste katmiseks.

Kui arvestada, et Venemaa tõstis Ukraina jaoks gaasihinna märksa kõrgemaks kui Euroopal, siis oleks kütuse import lääne poolt Ukrainale kasulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles