Oettinger: EL kavatseb Ukrainat Vene gaasivõla tasumisel aidata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustikud Kiievi lähedal asuvas Bojarkas.
Gaasitorustikud Kiievi lähedal asuvas Bojarkas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit püüab leida viise, kuidas aidata Ukrainal Vene gaasivõlg tasuda, ütles reedel ELi energiavolinik Günther Oettinger.

«Ma valmistan ette lahendust, mis on osa Rahvusvahelise Valuutafondi [IMF], ELi ja Maailmapanga Ukrainale antavast abipaketist ja võimaldab maksmata arved tasuda,» ütles volinik Austria raadiole Oe1.

«Ma usun, et me suudame leida vajalikud lahendused paari lähinädala jooksul,» sõnas ta.

«On üks nõrk lüli: korraliku varustuse tagamiseks on hädavajalik Ukraina kaudu kulgev transiidiühendus,» lisas Oettinger. «Seepärast hoiame Ukraina ja Ukraina gaasiettevõttega tihedat sidet, et tagada Ukraina maksujõulisus ning jälgida, et Ukraina gaasiettevõtte Gazpromile võlgnetav summa ei kasvaks.»

«Paanikaks ei ole põhjust. Me oleme oma Vene partneritega pidevalt ühenduses. Venelased soovivad gaasi tarnida, sest nad tahavad gaasi müüa ja raha teenida,» rahustas Oettinger.

Vene president Vladimir Putin saatis neljapäeval 18 Euroopa riigi liidritele kirja, milles hoiatas neid, et Moskva võib peatada Ukraina gaasiga varustamise juhul, kui Kiiev ei maksa ära 1,6 miljardi euro suurust gaasivõlga.

«Iga ähvardust ei tuleks võtta tõe pähe,» märkis Oettinger reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles