Rahandusministeerium alustas euro kasutuselevõtu tehnilise ettevalmistusega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ühisraha euro kujutis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis.
Euroopa ühisraha euro kujutis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis. Foto: SCANPIX

Rahandusministeeriumi tehnilise eurole ülemineku hanke võitsid maailma suurim majandustarkvara pakkuja SAP AG ning tehnoloogiatootja Siemens, mis käivitasid juba ka eurokonversiooni esimese faasi.


Rahandusministeeriumi juhitav riigi raamatupidamis- ja muu tarkvara eurole üleminekuks seadistamine koosneb kolmest etapist, millest esimesega alustasid SAP ja Siemens värskelt juunis. Poolteist kuud kestev ettevalmistav etapp hõlmab olemasoleva olukorra kaardistamist enam kui sajas riigiüksuses.

Eelmise nädala lõpus rahandusministeeriumi esindajatega kohtunud SAP konsultantidest, IT-arhitektidest ja -programmeerijatest koosneva töörühma juht taanlane Omar Dimer kinnitas, et Eesti lähtepositsioon on hea ning tööga alustati piisavalt vara.

Kohalikku SAP esindust juhtiva Tiit Partsi sõnul tegeleb praegu Eesti riigi raamatupidamise ja infosüsteemide kaardistamisega rahvusvaheline töögrupp, mis koosneb kümnest peamiselt saksa päritolu tippspetsialistist. «SAP korraldas viimati Sloveenia riigisektori tehnilise eurole ülemineku ning on enne seda nõustanud ka kõiki teisi euroraha käibele võtnud riike, mis tähendab, et Eestit toetab pädevaim võimalik meeskond,» ütles Parts.

Tehnilise eurole ülemineku järgmistes faasides analüüsivad SAP ja Siemens kogutud andmeid ning kirjutatavad vastavad programmid. Sügise jooksul viiakse läbi rida proovikonverteerimisi, mis peavad jaanuaris tagama täieliku tehnilise valmisoleku euro kasutuselevõtuks.

Enam kui 120 riigis 97 000 klienti teenindav SAP AG on maailma juhtiv majandustarkvara tootja, mis pakub ligi 30 erinevas tööstusharus tegutsevatele igas suuruses ettevõtetele IT-rakendusi ja teenuseid. SAP AG korporatsioon teenis 2009. aastal 10,67 miljardit eurot müügitulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles