BP peab looma kahjufondi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftareostus.
Naftareostus. Foto: MARK RALSTON/AFP

USA valitsus tahab, et BP asutaks Mehhiko lahe katastroofi ohvrite kahjunõuete rahuldamiseks erifondi, mida majandaks sõltumatu kolmandast isikust haldur.

Fond kujutaks endast kompromissi, sest ühelt poolt nõuab valitsus kõigi õigustatud nõuete rahuldamist, BP aga kardab, et neid sunnitakse täitma vajadusi, millel lõppu ei tulegi.

BP nõukogu on täna telekonverentsi vahendusel ühenduses ja otsustab tõenäoliselt lükata edasi dividendide maksmise.

Üks võimalus olekski maksmata jäetud dividendid uude fondi paigutada, hiljem aga jagada aktsionäridele laiali kogu nõuetest ülejäänud summa.

Kriisioperatsiooni eest vastutav admiral Thad Allen põhjendas sõltumatu fondihalduri vajadust sellega, et nõuete haldamine ei ole osa ühe naftafirma põhitegevusest ning seega oleks parem usaldada see ülesanne sõltumatule osapoolele. Ühtegi nime ega asutust seni konkreetselt mainitud ei ole.

Valge Maja nõunik David Axelrod ütles, et BP peaks kandma raha deponeerimiskontole, et maksta välja kompensatsioonid tuhandetele Mehhiko lahe piirkonna elanikele ja ettevõtetele, kes naftalekke tõttu oma sissetulekust ilma on jäänud. Fondi suurust ta ei täpsustanud.

Admiral Allen andis CBSi vahendusel mõista, et fondi peetakse vajalikuks ka seetõttu, et BP aktsiahinnad on kriisi tõttu oluliselt langenud ja firma olukord valmistab valitsusele muret. «Me ei usu, et BP enam kauaks areenile jääb,» ütles ta.

Axelrodi sõnutsi annab president Obama neljapäeva Ameerika rahvale televisiooni vahenduse sündmuste käigust ülevaate. Kolmapäeval peaks Obama kohtuma BP nõukogu esimehe Carl-Henric Svanbergi ja juhatuse esimehe Tony Haywardiga.

Homme aga esinevad maailma suurimate naftafirmade tegevjuhid avaldusega, et BP leket «oleks saanud vältida», distantseerudes esmakordselt avalikkuse ees Briti ettevõttest.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles