Teadlased õpetavad arvutile aktsiatega kauplemist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa Kunda linnast jäi internetiühenduseta.
Suur osa Kunda linnast jäi internetiühenduseta. Foto: Reuters / Scanpix

Maailmas on loodud tuhandeid algoritme, et elimineerida inimene koos oma inimlike vigadega aktsiate kauplemise protsessist. Technology Review kirjeldab ühte sellist programmi, mille ülesandeks on senisest edukamalt internetis avaldatud uudiste põhjal tehinguid teha.

Robert Schumaker Iona kolledžist ja Hsinchun Chen Arizona ülikoolist lõid programmi nimega AZFinText, mis impordib Yahoo Finance’ist suures koguses teksti ja võrdleb seda reaalajas aktsiahindadega. Seejärel üritab arvuti õppida, millised tekstid viivad suurema tõenäosusega aktsiahindade languse ning millised tõusuni, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Süsteemi testimiseks valisid teadlased viienädalase perioodi aastast 2005, mis paistis silma suhteliselt rahuliku kauplemise poolest. AZFinText saavutas selle aja kestel 8,5-protsendilise tootluse, mis aasta baasile viiduna tähendaks väga muljetavaldavat tulemust.

Selle tulemusega edestas AZFinText väga paljusid inimeste poolt juhitavaid riskifonde, kuid ei kuulunud siiski päris tippu. Keskmine aktsiaturgude tootlus on dividende arvestamata ligi kümme protsenti aastas.

Sarnaseid tekste analüüsivad automaatseid kauplemissüsteeme on üritatud luua juba pea kaks aastakümmet. Kui osata uudiste mõju turule õigesti interpreteerida ning suuta kiirelt enne teisi reageerida, võib uudistekauplemine olla väga tulus tegevus.

Uudise mõju interpreteerijana on inimene aga seni siiski tugevam olnud, kuid kiiruses inimene arvutiga võistelda ei suuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles