Junckeri jänki-stiilis bussituur on alanud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Junckeri buss tagantvaates.
Junckeri buss tagantvaates. Foto: AP

Endine Luksemburgi peaminister ja eurogrupi juht Jean-Claude Juncker ründab Euroopa Komisjoni presidendi positsiooni ameerikalikult – veteranpoliitik on ratastel ja tuuritab kampaaniabussiga mööda vana kontinenti.

Teisipäeval tegi Junckeri (59) buss oma esimesed peatused Belgia linnades, kus toimusid külaskäigud väikeettevõtetesse ja kohtumised Euroopa Rahvapartei liikmetega.

«Esimest korda on poliitilistel peredel tippkandidaadid. Ja need tippkandidaadid peavad reisima,» vahendab New York Times Junckeri poolt tuuri avapäeval väljaöeldud seisukohta.

Juncker lisas, et tahab «ületada sillana põhja ja lõuna vahelise lõhe», viidates hõõrumistele rikkamate ja vaesemate liikmesriikide vahel, mis riigivõlakriisis teravalt võimendusid.
Eurogrupi ehk euroala rahandusministrite kriisiaegsete maratonkoosolekute päevilt on Juncker meelde jäänud kaebustega, et neerukivid teevad valu. Ajakirjanikke lõi ta alatasa pahviks oma saksa- ja letseburgi keelsete kodeeritud mõtteteradega.

Mõnede jaoks mõjub Juncker kui tegelane teisest ajastust. NYT korrespondendi jaoks olid eksootilised Junckeri sagedased suitsupausid ja viis, kuidas ta tervitas vähemalt ühte daami oma kaaskonnast suudlusega käele.

Ilmselt ongi Junckeri pildiga buss mõeldud kui omamoodi noorenduskuur. Poliitik säutsub nüüd ka Twitteris ning tema digitaalses «staabis» on aktsioonis tosinaid 20ndates eluaastates abilisi, kes ööpäevaringselt kampaaniauudisedi sotsiaalmeediasse sisestavad.
Junckeri põhikonkurendiks Euroopa Komisjoni juhi kohale on europarlamendi sotsialistist president Martin Schulz.

Eile kinnitas Juncker, et komisjoni etteotsa tulebki ilmtingimata valida kas tema või Schulz. Mistahes muu tulemus «tekitaks Euroopas suure kriisi» ja seaks küsimärgi alla liidu «demokraatliku legitiimsuse», hoiatas poliitik.

Teadaolevalt piirdub Junckeri bussituur nelja Euroopa riigi, sealhulgas Prantsusmaa ja Hollandiga. Kaugematesse paikadesse nagu näiteks Küpros ta pigem lendab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles