Eelnõu vähendab bürokraatiat Eestisse tööle tulijatele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvrid.
Kohvrid. Foto: Caro/ Scanpix

Riigikogus läbis esimese lugemise seaduseelnõu, mis lihtsustab menetlust, mille peavad läbima välisriigist Eestisse ajutiselt tulevad isikud enne reguleeritud ametikohal või kutsealal tööle hakkamist.

Kehtiva välisriigi kutsekvalifikatsiooni tunnustamise seaduse kohaselt peab isik, kui ta soovib Eestis esmakordselt ajutiselt töötada, esitama pädevale asutusele hiljemalt 14. kalendripäeval enne ajutiselt töötama asumist kirjalikult või kirjalikku taasesitamist võimaldavas või elektroonilises vormis teatise, milles märgitakse ajutise töötamise periood ja koht, töötamise valdkond ning isiku kontaktandmed.

Nüüd tuleb eelnõu järgi teatis küll endiselt esitada enne ajutiselt töötama asumist, kuid selleks ei nähta enam ette konkreetset tähtaega. Kiireloomulistel juhtudel, kui seda mõjutavel põhjustel teha pole võimalik, lubatakse nüüd teatis esitada ka kohe pärast töötama hakkamist.

Samuti ei pea eelnõu kohaselt teatises edaspidi enam märkima ajutise töötamise perioodi ja kohta, vaid piisab ajutise töötamise valdkonna ja isiku kontaktandmete teatises märkimisest. Seega ajutise töötamise koha kohta ei tohi pädev asutus taotlejalt edaspidi teavet nõuda või kui asutus seda nõuab, on taotlejal õigus selle andmisest keelduda. Kuigi teatises ei pea enam viitama ajutise töötamise perioodile, peab ajutine töötamine olema endiselt ajutise iseloomuga.

Haridus- ja teadusministeeriumi esindajate sõnul on seni olnud selliseid tööleasumisi aastas üksikuid, kuid võib arvata, et tegemist on kasvava trendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles