USB-pistiku õudus saab lõpu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USB jagaja
USB jagaja Foto: eBay

Kõik me teame kuidas käib kõige tavalisema USB juhtme ühendamine arvutiga. Kõigepealt proovige ühendada. Ei lähe. Keerake pistikut 180 kraadi. Ei lähe. Keerake veel 180 kraadi. Läheb. (palun võtke seda huumoriga) Kui teete seda laua all oleva arvuti tagapaneeli juurde roomates, lisaga veel paar tsüklit.

See õudus on kestnud juba pea kakskümmend aastat. Lõpuks koidab lootus, lohutab Guardian. Jutud käivad uuest, Type C USB standardist, mida saab pesasse pista mõlemat pidi. Inteli asepresident Alex Peleg kiidab tulevast standardit taevani: «Nüüd on meil kõigi seadmete ühendamiseks vaja vaid standardset õhukest ühenduslüli, mida mööda liiguvad võrdse eduga nii andmed, videosignaal kui laadimisvool.»

Uue ühenduse versiooninumbriks saab 3.1. Siiani on USB protokollil kolm kiirust – USB1 (1996), USB2 (2000) ja USB3 (2008), mille andmeedastuskiirused on vastavalt 12 megabitti, 480MB ja 4 gigabitti sekundis. Lisaks õnnistati kasutajaid üle aastate müriaadi erinevate pistikupesade, nagu näiteks Type A ja Type B, samuti mõlema mikro- ja minivarinadid. Praegu on kasutajatel sahtlites kilomeetrite viisi mini USB juhtmeid, mille on asendanud mikro USB, kasutusel enamikul telefonidel.

Kui USB3.1 ehk Type C standardiks saab, võime taas kõigi oma seniste juhtmetega hüvasti öelda, sest loomulikult ei ühildu see seniste pistikute ega standarditega. Apple astus selle sammu 2012. aastal, asendades oma seadmete senise pesa Lightning-tüüpi ühendusega. Täna sellel jäid kõigi uute iSeadmete omanikud ilma võimalusest vanemaid dokkimisseadeldisi kasutada.

 
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles