G4S on kiire laienemine järel skandaalide keskmes

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jimmy Mubenga toetajad eile Westminsteri magistraadikohtu ees Londonis, kus kolme G4Si endist töötajat süüdistatakse Mubenga surmas.
Jimmy Mubenga toetajad eile Westminsteri magistraadikohtu ees Londonis, kus kolme G4Si endist töötajat süüdistatakse Mubenga surmas. Foto: Reuters / Scanpix

Üheksa aastaga võttis G4S üle 70 firma, milleks kulus 1,5 miljardit naela, kiire laienemine on aga viinud maailma suurima turvafirma kaosesse.

Eile toimus Londonis kohtuistung, kus G4Si kolme endist töötajat süüdistatakse inimese tapmises. Tegemist on surmajuhtumiga aastast 2010, mil turvafirma toimetas Heathrow’ lennujaamast Angolasse Jimmy Mubenga nimelise mehe, kes aga lennujaamas haigestus ning suri.

Kriminaalsüüdistus esitati märtsi keskel pärast uute asjaolude ilmsikstulekut. Süüdistus esitati siiski töötajatele, mitte ettevõttele.

Kuu aega tagasi nõustus ettevõte maksma Suurbritannia valitsusele 108,9 miljonit naela (131 miljonit eurot) selle eest, et turvafirma oli esitanud valitsusele liigsuure arve niinimetatud vabade vangide kaugjälgimisseadmete eest.

Selgus, et arve oli esitatud jälgimisseadmete paigutamise eest inimestele, kes olid kas vangis või surnud. Ettevõte teatas, et paneb kõrvale 386 miljonit naela (425 miljonit eurot) restruktureerimiskulusid pärast äärmiselt probleemiderohket aastat.

Tegemist on viimaste näidetega turvafirmat tabanud skandaalidest, millest kõmulisim on seotud 2012. aastal toimunud Londoni olümpiamängudega, kus ettevõte ei suutnud tagada piisavalt turvamehi ning riik oli viimasel minutil sunnitud appi saatma sõjaväe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles