Uuring: stressirohkeim töö on tuletõrjujal

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Hiljuti USAs läbi viidud ametikohtade stressitaseme uuringus asetus esikohale tuletõrjuja amet, tippjuhid olid teisel kohal, vahendab kommunikatsioon.com.


Tegemist on USA uuringuga, kuid teatud paralleele saab kindlasti tõmmata ka Eestiga. Kõnealuse stressiuuringu metodoloogia koosneb väga paljudest tahkudest, kuid olulisemateks näitajateks olid töökeskkond, konkurents ja risk.

Näiteks veedab kõnealuse uuringu kohaselt tuletõrjuja suurema osa oma tööajast põlengutel, staabis käiakse vaid jalga puhkamas ja järgmist töökutset ootamas.
 

Stressirohkete töökohtade TOP 5:

1. Tuletõrjuja – peamine stressipõhjustaja oli ettearvamatu töögraafik, risk kaotada elu või halva ilmaga õues passimine.

2.  Tippjuht (seeniorid) – uuringu kohaselt eeldatakse vanematelt ettevõtte juhtidelt rohkem teadmisi kui noortelt, seepärast esineb neil rohkem stressi. Tugev konkurents, pikad tööpäevad jne.

3. Taksojuht – suurlinna  taksojuhi igapäevaseid õudusi võib ainult ette kujutada: tüütud kliendid, halb töögraafik (ööd, nädalavahetused, pühad) ja oht sattuda liiklusõnnetusse.

4.  Kirurg – äärmist täpsust nõudev töö, pikad lõikused, väljakutsed. Lisaks on kirurgide seas tugev konkurents.

5. Politseinik – kuigi  konkurents on sel alal pea olematu, on tegemist ohtliku tööga, mis sarnaselt taksojuhiga ei paku kõige paremat töögraafikut. Sageli tuleb teha tööd pühade ajal, öösel jne.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles