Üürikorteri valikul püüa hoiduda järeleandmistest

, Pindi Kinnisvara vanemmaakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane üüriline, kellele meeldib oma kodus nautida igapäevaseid spaaprotseduure, saab üürikorterit otsides hoida aega kokku, jättes vannita korterid külastamata.
Tulevane üüriline, kellele meeldib oma kodus nautida igapäevaseid spaaprotseduure, saab üürikorterit otsides hoida aega kokku, jättes vannita korterid külastamata. Foto: Pindi Kinnisvara

Enne üürikorterite külastamist tasub kõik nõudmised paberile panna ning nendest mitte taanduda – elustiilimuutused hakkavad koormama üksikute nädalatega ning kehvemal juhul võib see viia taas kiire kolimiseni.


Kogenud üürnikud teavad täpselt, mida nad üüripinnalt ootavad ning oskavad aega kulutamata sobilikud objektid valitud kanalitest välja sorteerida, kuid üüriturul alles maad uurivatele inimestele anname kaasa mõned lihtsad näpunäited, millega vähendada nii enda jalavaeva kui ka tulevasi riske.

Ülevaade nõudmistest

Üüriturul objekte otsides tuleb kohe alguses endale lõpuni selgeks teha, mida täpselt otsid ning kui palju oled valmis selle eest maksma.

Kui piirkonna ja üüripinna optimaalse suuruse osas ei tohiks otsus raskelt tulla, võib nii mõnigi näiliselt väike detail kogu üürisuhte üürniku jaoks mõttetuks ja koormavaks muuta.

Kui üürnikul endal puudub televiisor ning ka korteris telerit pole, ei ole ilmselt seriaalisõbral sellele elamispinnale asja. Kui aga üürnik on harjunud igal õhtul vannis spaamõnusid nautima, pole tal otstarbekas kolida dušikabiiniga pinnale.

Need on üksikud näited pisiasjadest, millega üürnik peab arvestama. Seetõttu tasub koostada lausa kirjalik nimekiri enda elustiiliga haakuvatest asjadest. Vastasel juhul on rahulolematus kiire tulema ning üürisuhe võib jääda lühi-keseks.

Varade täpne nimekiri

Kindlasti tuleb lisaks üürisummas kokkuleppimisele tutvuda ka varasemate kommunaalkuludega. Tulevaste üllatuste vältimiseks tuleb täpselt kokku leppida, mille eest üürnik tasub.

Tava näeb ette, et kõik mõõdetavad (elekter, vesi jms) ning elanikule lisaväärtust andvad (küte jms) kulud tasub üürnik, hoone kvaliteeti parandavad ja kasutusiga pikendavad (ühistu laenumaksed) kulud jäävad aga vara omaniku kanda.

Õige objekti väljavalimisel tuleb vormistada omanikuga õiguslikult pädev üürileping. Kindlasti ei tohi seda teha suuliselt, sest hiljem on väidete paikapidavust väga raske kontrollida.

Üürilepingu lausa kohustuslikud osad on aga üürisumma ja kommunaalkulude tasumise täpne kord ning objekti seisukorra, sh pinnale jäetud varade võimalikult korrektne kirjeldus.
Viimane on vajalik selleks, et kumbki osapooltest ei saaks asja olemasolu hiljem vaidlustada.

Eelnevat arvesse võttes on võimalik oluliselt oma aega säästa, sest enda tingimustele ja elustiilile mittevastavat objekti pole lihtsalt mõtet külastada.

Mida pidada silmas üüripinda valides?

•    Kas piirkond on sobilik?
•    Kas eluruumi suurus ja tubade arv on optimaalne?
•    Kas hoone ja pinna seisukord rahuldab üürnikku?
•    Kas üürisumma ja kõrvalkulud on vastuvõetavad?
•    Kas ennast üürileandjana esitlev isik on ikka ise objekti omanik?
•    Kas elamispinnal on kõik vajalikud lisatingimused (teler, voodi, kapid, köögitehnika, mööbel jne)?
•    Kas maksete tegemise kord lepitakse kokku kirjalikult?
•    Kas üürileping on professionaalselt koostatud?

Allikas: Pindi Kinnisvara

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles