Briti minister «kinkis» järeltulijale 7 miljardit naela

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alistair Darling.
Alistair Darling. Foto: SCANPIX.

Endine Briti rahandusminister Alistair Darling tegi Gordon Browni seljataga oma mantlipärijale, uue konservatiivse valitsuse rahandusministrile George Osborne’ile 7 miljardi naelsterlingi suuruse meeldiva üllatuse.


Nimelt sai Gordon Brown alles oma viimase eelarve väljakuulutamise päeval – vaid paar nädalat enne valimisi – teada, et eelarvepuudujäägi prognoos oli tegelikkuses ülalmainitud summa võrra väiksem.

Endine rahandusminister tõrjus edukalt Browni katsed enne valimisi uljalt kulutada, käies talle välja lõplikult revideerimata prognoosid, mis olid ametlikust lõppsummast tunduvalt kõrgemad.

Oma revideeritud andmed esitas Darling peaministrile vaid 24 tundi enne märtsikuise eelarve kinnitamist, ning sealt siis ilmneski, et 2010-2011 aasta puudujäägiprognoos on vaid 163 miljardit naela – seega 7 miljardi võrra vähem numbritest, mille alusel Brown tööd tegi ja plaane pidas.

Üks endine Darlingi kolleeg ütles, et selline «nutikas heade sõnumitega nihverdamine» ajas raevu Browni nõunikud, rikkus ära nende plaanid valimiste künnisel lubadusi välja käia ja kulutusi teha, ning säästis George Osborne’i vaevast seda kõike ametisse astudes kärpima hakata.

Allikas leiboristide ridadest ütles, et Darling oli selleks ajaks juba jõudnud järeldusele, et finantsturgude usalduse proovilepanekust ja eelarve-eelsest heategevusest ei oleks midagi eriti võita olnud.

«Alistair mõistis, et isegi kui me oleksime veel 5-6 miljardit mingisugustele programmidele kulutanud, poleks see olukorda meie kasuks pööranud,» ütles ta.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles