«Troonide mäng» põhjustab piraatluse plahvatuslikku tõusu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Troonide mängu» tegelane 
Daenerys Targaryen(Emilia Clarke)
«Troonide mängu» tegelane Daenerys Targaryen(Emilia Clarke) Foto: Youtube

Seoses sellega, et pühapäeva õhtul jõudis USAs teleekraanidele HBO supersarja «Troonide mäng» neljanda hooaja esimene osa, oodatakse kõikjal maailmas failivahetusprogrammide liikluse intensiivistumist.

«Troonide mäng» troonib illegaalselt allalaetavate telesarjade edetabeli tipus. Möödunud aastal laaditi sarja alla 5,9 miljonil korral BitTorrenti vahendusel. Näiteks Eestis jõuab sari Foxi teleekraanile vähem kui 24 tundi pärast esilinastust emamaal. Inimesed laadivad seda siiski alla mitmel põhjusel:

  • Soov nautida sarja kõrgemas kvaliteedis, kui Eesti kaabeltelevõrgud edastavad
  • Soov reklaamipausidest pääseda
  • Soov lemmiksari kõvakettale arhiveerida
  • Harjumus sellest ajast, kui legaalset vaatamisvõimalust ei olnudki

BBC uuris, kuidas sarja tootja HBO suhtub illegaalsetesse allalaadimistesse ja voogedastustesse. (Inglismaal jõuab «Troonide mäng» telesse samasuguse hilinemisega kui Eestis.)

K: Miks on USA ja Inglismaa linastuste ajavahe nii suur?
V: Sarja erinevatesse keeltesse dubleerimine ja subtriteerimine on kallis ja aeganõudev protsess. Tänu tehnoloogia arengule muutub see siiski järjest kiiremaks.

K: Miks on nii keeruline legaalselt hankida eelmiste hooaegade osasid?
V: Kõik eelmised hooajad on saadaval DVDl või digitaalselt allalaetavad HBO ja meie partnerite kaudu. Tuleb rõhutada, et piraatlus pole mitte HBO, vaid terve meelelahutusäri probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles