VKG astus diislikütuse tootmisele sammu lähemale

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG tehnikadirektor Meelis Eldermann võtab kraanatroppide küljest lahti õlitehase Petroter III nurgakivi silindrit varjavat pakendit.
VKG tehnikadirektor Meelis Eldermann võtab kraanatroppide küljest lahti õlitehase Petroter III nurgakivi silindrit varjavat pakendit. Foto: Tairo Lutter

Kui Viru Keemia Grupi (VKG) eelmisel nädalal nurgakivi saanud õlitehas Petroter III 2016. aastal käivitub, toodab ettevõte piisavalt õli, et alustada iseseisvalt diislikütuse tootmist.

«Kui meie uued Petroteri tehased ja üks vana Kiviteri tehas töötavad ilma tõrgeteta, siis suudame toota aastas 550 000 tonni põlevkiviõli, millest piisab diiselkütust ja laevakütust tootva rafineerimistehase efektiivseks töös hoidmiseks,» ütles VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa.

«Rafineerimistehase projekt on praegu täiesti külmutatud ja soodsatel tingimustel saaksime selle taas käima panna ning juba 2017. aastal rafineerimistehast ehitama hakata.»

Ettevõtte tootmistsooni lääneosas on rafineerimistehasele koht juba välja valitud. Erinevalt riigile kuuluvast Eesti Energiast, kelle Enefit280-nimelise õlitehase käivitamine on tehniliste raskuste tõttu juba mitu aastat edasi lükkunud, avab VKG üksteise järel mitu uut tootmisüksust.

Asjatundjate kinnitusel osutus VKG valitud tehniline lahendus Eesti Energia omast edukamaks, sest iga Petroteri tehas on Enefitist rohkem kui kaks korda väiksem, mistõttu läheb tehniliste probleemide lahendamine palju lihtsamaks.

2009. aastal valminud Petroter I häälestamiseks kulus terve aasta, tänavu suvel tööd alustava Petroter II häälestamisega loodetakse hakkama saada aga palju lühema ajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles