Maailma suurim kaevandaja teenis rekordkasumi

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauamaagi laadimine laevadele Port Hedlandis Austraalia lääneosas.
Rauamaagi laadimine laevadele Port Hedlandis Austraalia lääneosas. Foto: AFP / Scanpix

Maailma suurim kaevandusfirma, Inglismaa ja Austraalia ühisettevõte BHP Billiton rekordilisest kasumist, kasumirekordeid on firma purustanud juba 7 aastat järjest.


BHP Billiton kasvatas juunis lõppenud majandusaastal kasumit 12,4 protsenti 15,4 miljardi dollarini.

BHP ennustab, et nõudmine toorainete järele püsib pikemas perspektiivis kõrge, ent lühiajaliselt mõjutab nõudlust maailmamajanduse kasvu aeglustumine.

BHP Billiton on maailma suurim kaevandusettevõte. See loodi 2001. aastal, kui ühinesid Austraalia Broken Hill Propietary Company (BHP) ja Ühendkuningriigi Billiton.

Kasumit on kasvatanud metallimaakide tootmise suurenemine. Samas on tõusnud nafta ja teiste logistikakulude hind seadnud kasumikasvule piire.

Viimastel nädalatel langenud toorainete hind BHP Billitoni ei hirmuta.

«Hiina on olnud peamine nõudluse vedaja ning kuigi seal on aeglustumise märke, oleme kindlad kõrge nõudluse jätkumises järgnevatel kümnenditel,» ütles BHP Billitoni juht Marius Kloppers BBC'le.

Rio Tinto ülevõtmine

Euroopa Komisjon on alustanud lähemat uurimist BHP Billitoni poolt konkurendile Rio Tinto tehtud 170 miljardi dollari suuruse ülevõtmispakkumise kohta.

Rio Tinto juhatus tõrjus kevadtalvel BHP Billitoni 147 miljardi dollari suurust ülevõtmispakkumist. Eelmisel aastal teenis Rio Tinto 7,44 miljardit dollarit kasumit.

Nii Londoni kui New Yorgi börsil noteeritud Rio Tinto on maailma suurim söökaevandaja. Koos valitseksid ettevõtted kolmandikku maailma rauamaagi turust.

Komisjonil on põhjust karta, et ühinemisel moodustuks liiga tugev ettevõte, mis vähendaks klientide valikuvõimalusi. Lisaks rauamaagile ja söele tuntakse muret ka uraani, alumiiniumi ja mineraalliivade turu konkurentsi säilimise pärast.

Konkurentsivoliniku Neelie Kroes'i sõnul on Euroopa Komisjoni asi veenduda, et ühinemine ei mõjutaks konkurentsiolukorda Euroopas.

USA tururegulaatorid on ühinemise heaks kiitnud, ent sarnasel Euroopale ollakse ühinemise suhtes skeptilised ka Austraalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles