Peaminister: Jaapani majandust ähvardab kokkuvarisemine

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Naoto Kan.
Jaapani peaminister Naoto Kan. Foto: SCANPIX

Teisipäeval Jaapani peaministriks saanud Naoto Kan hoiatas, et riiki ähvardab suure võlakoorma all kokkuvarisemine.

«Meie riigi avaliku sektori võlg on hiiglaslik... meie riigirahandus on kõige halvem arenenud riikide seas,» vahendas BBC Kani sõnu tema esimeses suuremas kõnes pärast ametisseasumist.

Maailma suuruselt teine majandus Jaapan vajab Kani kinnitusel rahanduslikku ümberstruktureerimist, et vältida sarnast kriisi, nagu on Kreekas. «On vältimatu algatada maksusüsteemi täielik reform,» ütles peaminister. Kan ei täpsustanud, mis muutusi maksusüsteem vajab, kuid varem on ta väljendanud toetust tarbimismaksude tõstmisele.

Jaapani valitsus on 20 aastat laenanud, et kulutada raha seisakus majanduse elavdamiseks, mille tulemusena on riigil nüüd suurim võla suhe SKTsse arenenud riikide seas. Jaapani võlg ületab SKTd kahekordselt.

Jaapani valitsuse võlakirju on ostnud peamiselt riigi kodanikud ise. Kuid Jaapani rahvastik vananeb, mistõttu inimeste säästmine väheneb ja nad ei suuda suuda enam osta nii palju võlakirju kui varem. Valitsus peab hakkama laenama rohkem välismaalt, mis on aga kallim.

On aga ka neid, kelle arvates Jaapani majanduse väljavaated ei ole siiski nii sünged, nagu Kan neid kujutab. Peaminister võis oma pessimistliku avaldusega lihtsalt sillutada teed tarbimismaksude tõstmiseks ja eelmise aasta valimiste ajal tehtud kulutamislubadustest taganemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles