Cameron astus BP kaitseks välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX.

Briti peaminister David Cameron andis selge signaali, et USA on BP aadressil vallandatud retoorikaga üle pingutanud ning astus välja ettevõtte kaitseks, rõhutades selle väärtust nii Briti kui USA majandusele.


Kuigi peaminister varasemalt USA seisukohti toetas, nõutakse Londoni äriringkondades, Briti meedias ja ka poliitilisel areenil jõulisemat vastust naftafirma pihta suunatud rünnakutele.

BP nõukogu esimees Carl-Henric Svanberg kutsuti eelolevaks kolmapäevaks Valgesse Majja president Barack Obama ja teiste tippametnikega kohtuma.

Oma kutses jättis riikliku kriisikomitee esimees admiral Thad Allen teadlikult nimetamata BP juhatuse esimehe Tony Haywardi, kes on langenud Obama terava kriitika alla.

BP aktsiad on langenud 13 aasta madalaimale tasemele ning ettevõtte võlakindlustuse määr tõusis eile rekordkõrgustesse. Finantsturgudel kardetakse, et BP ei pruugi Mehhiko lahe kriisist tervikuna läbi tulla.

Veelgi raskemaks teeb BP olukorra see, et USA valitsuse poolt määratud teadlaste grupi hinnangul voolas lekkekohast enne selle osalist sulgemist ookeani kuni 40 000 barrelit naftat päevas – mis on kaugelt ja kõrgelt üle selle, mis varem välja pakuti.

Ekspertide arvates lekib nüüdki päevas kuni 25 000 barrelit. Briti rahandusminister George Osborne ütles eile, et ta helistas Cameroni palvel Haywardile.

«Peaminister ütles selge sõnaga, et meil on tarvis leida konstruktiivseid lahendusi ja et me ei tohi unustada majanduslikku väärtust, mida BP pakub inimestele nii Suurbritannias kui Ameerikas,» ütles Osborne.

Briti kindlustusettevõtte Royal & SunAlliance’i nõukogu esimees John Napier saatis Obamale isiklikku laadi kirja, milles süüdistas teda topeltstandartides ning mõnevõrra erapoolikus ja isiklikku laadi kriitikas BP ja selle tegevjuhi aadressil.

«Mulle jääb mulje, et need rünnakud tulenevad BP Briti taustast,» kirjutas Napier.

Ta ütles, et USA pankasid küll keegi sellisel isiklikul moel ei rünnanud, vaatamata ülemaailmsele majanduskahjule, mille nende vastutustundetu ja kontrollimatu ahnus ja aplus kaasa tõi.

Valge Maja tõttas eile kummutama väiteid, nagu oleksid nad BP vastu üleliia karmid või et suhted Suurbritanniaga oleksid kuidagi ohustatud.

«Kui meid üldse milleski süüdistada, siis selles, et me ei ole väljendunud piisavalt värvikalt, ei ole oma viha välja näidanud,» ütles Valge Maja pressiesindaja Robert Gibbs.

«Kui keegi väidab, et me oleme liiga karmid, siis ta on mõnevõrra reaalsustaju kaotanud.» Pingeid üritasid jahutada ka kõrged Briti valitsusametnikud.

«On selgemast selgem, et BP peab tegema kõik, mis nende võimuses, et olukord lahendada. Omalt poolt on valmis kätt ulatama ka Briti valitsus,» ütles peaminister Cameron reporteritele visiidil Afganistani.

BP krediidikindlustuse maksumus tõusis eile tasemele, mis analüütikute sõnutsi viitab rämpsreitingule. Ettevõtte aktsiad langesid madalaimale tasemele alates aastast 1997, kukkusid päeva jooksul 12 protsenti ja olid börsipäeva lõppedes all 6,7 protsenti, hinnaga 365,5 penni.

 

Copyright The Financial Times Limited 2010.



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles