Tallinna korterite keskmine ruutmeetrihind on viie aastaga kahekordistunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto
Illustratiivne foto Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna korterite keskmine (lõikeprotsent 10%) ruutmeetri hind on viimase 5 aasta jooksul enam kui kahekordistunud- 2009. aasta juulis on see 701 €/m², märtsis 2014 aga juba 1433 €/m², mis teeb hinnatõusuks 104%, teatas Pindi Kinnisvara oma kinnisvaraturu ülevaates.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson ütles, et tegelikult pole sellises mahus hinnatõusuks alust.

«Reaalpalk ehk elukalliduse tõusu arvestav palga ostujõud ei ole viimase 7 aasta jooksul sisuliselt muutunud. Kui 2007. aastal peeti kinnisvarahindu põhjendamatult kõrgeks, mida näitas ka tõusule järgnenud kiire langus, siis võrreldes toonasega ei ole inimeste elatustase tegelikult üldse kasvanud ning meil pole alust arvata, et nüüd järsku oleksid tipulähedased hinnad õigustatud,» sõnas Simson.

Nagu Tartus, nii on ka Tallinnas olnud Simsoni sõnul hinnatõusu mootoriks pakkumiste vähesus, mis küll viimastel kuudel on hakanud taas tõusma.

«Oleme tuleviku prognoosimisel hetkel ooterežiimil, kuid vastuolud on liiga suured, et sarnast tõusu julgeks ka edasiseks ennustada,» lausus Simson.

«Tagasihoidlikult peame vaid tunnistama, et turumullis on taas õhk sees, mida võimendavad üha kiiremas tempos turule sisenevad null-omafinantseeringuga ostjad, kes ilma isiklikku vara investeerimata proovivad kõike ostetavat, alates kinnisvaraobjektist endast ja lõpetades mööbliga, eluasemelaenuga katta,» lisas analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles