Surmakatsetused: mida ei tohi arvutiga teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõne inimese käest ei tohi küsida, mis tööd ta täpsemalt teeb. Võib juhtuda, et näiteks mõnusa grilliõhtu käigus ta kogemata vastabki ja peab siis su ära tapma. Arvata võib, et selles ametis leiavad kasutamist niisugused riistad, nagu siin testis: Getaci ekstreemtingimustesse mõeldud süle- ja tahvelarvuti.

Sülearvuti V110 on õigupoolest nii süle- kui tahvelarvuti. Selle 11,6 tollise puutetundliku ekraani saab vastu klaviatuuri väljapoole voltida ning mugavalt tahvlina kasutada. Sülearvuti ekraani kahepoolsed nagad fikseerisid selle kindalt mõlemas asendis. Ehkki korpusel on Windows 8 kleebis, jooksis testieksemplaril Windows 7, sama kehtis ka teise testis olnud seadme, tahvelarvuti F110 puhul. See oleks olnud üks neid väheseid kordi, kui tõesti oleks Windows 8 ruudukestest kasu olnud, sest  1366 x 768 resolutsiooniga ekraanil on Windowsis üsna tüütu näppudega toimetada. Samas on ekraani puutetundlikus esmaklassiline, registreerides sõrmi isegi märjalt. Kasutada saab ka nutikinnast. Ekraani loetavuse eest saab Getac maksimumpunktid. 800 nitine eredus lubab hea loetavuse isegi otsese märtsipäikese valguse käes. Tavalise sülearvuti ekraani eredus jääb vaid 200 niti ringi.

Vaatenurkadega võib ka rahul olla, vaid vertikaalis muutus pilt piisavalt suure nurga puhul tuhmimaks. Loomulikult on ekraan täismatt, seega ei mingeid häirivaid peegeldusi. Süleri klaviatuur on täismõõdus klahvidega, nii kompaktse seadme puhul hea saavutus. Pimedas aitab kasutajat meeldiv punane taustvalgus. Just seda tooni valgus pidi pimedas metsas kõige märkamatuma silueti joonistama. Samas tahvli sinised signaaltuled olid valitud jälle nii eredad, et silm hakkas kohe musta teipi otsima.

Nii sülearvuti v110 kui ka tahvelarvuti F110 südames toimetab Inteli i5 Core protsessor, saadaval on need ka i7 protsessoriga. Sellest võimusest on küll ja veel toimetamaks vabalt mistahes ülesannetega, mida mobiilsele seadmele pakutakse. Vaevalt otsustab keegi lume- või liivatormis istudes krüptoraha kaevandama hakata. Süleri pardal on veel 8GB RAMi ja 128GB SSD ketas, tahvlil oli muutmälu kaks korda vähem. Graafikakiibiks kasutatakse mõlemal Intel HD 4400. Loomulikult pole need masinad mõeldud Call on Duty mängimiseks, vaid neile, kes Call of Dutyt ise elavad. Täiesti adekvaatne lahendus.

Tootja lubab aku kestvuseks võimsad 13,6 tundi. Reaalelu kasutust simuleerides tuli selleks koos sisselülitatud raadiosidega kümne tunni ligi, täiesti tubli tulemus. Getac paigutab oma seadmetesse lausa kaks akut, nii et tööd katkestamata võib ühe neist välja tõmmata ja värskega asendada, kusjuures Windows jääb kogu aeg jooksma. Tõeliselt missioonikriitilisteks ülesanneteks sobiv raudvara. Kõvakettad on ka muide väga hõlpsasti eemaldatavad: tõmba luuk lahti ja rebi ketas välja. Asja mõte on ilmselt selles, et kui oled sunnitud arvuti maha jätma, siis saab salajased andmed kiiresti kaasa võtta või hävitada. Arvutid ise on kiireks hävitamiseks liiga vintske ehitusega.

Getac väidab, et see sülearvuti on omasuguste seas maailmas kõige õhem (34mm) ja kergem (2kg). Loomulikult pole see võrreldav mõne ultrabookiga, aga ükski ultrabook ei talu seda, mis Getaci seadmed meie kätes üle elama pidid. Mõlemal riistal on IP65 ja MIL-STD 810G sertifikaadid ehk on nad täiesti tolmukindlad, veekindlusega on lugu nirum, IP65 klass ei luba masinat üleni vee alla uputada. Väärtus 5 näitab, et tugevad veejoad ükskõik mis nurga alt ei tee seadmele viga. Meie kallasime kohvi klaviatuurile ja ekraanile ning siis uhtusime veega puhtaks. Katse läks korda ja arvuti jäi ellu.

Külmakindlust testisime Balbiino külmhoones, kus mille -28° C pakane on isegi madalam kui tootja poolt lubatud -21 ° C töötemperatuur. Külma jäetud seadmed käivitusid normaalselt, tänu SSD ketastele paariteist sekundiga Windowsi. Klaviatuur, ekraanid ja puuteplaat reageerisid ootuspärastelt. Hiljem soojas autos tekkis seadmetele märgatavalt kondensniiskust, aga see neid ei tapnud. Üle elasid seadmed ka kukkumise 1,4 meetri kõrguselt ehk püsti seisva inimese käest. Türgi sauna me maksimaalset töötemperatuuri kuni 60° C katsetama ei jõudnud. Kuna muud katsed ei suutnud seadmeid hävitada, võib eeldada, et Getaci riistvara oleks ka saunast edukalt läbi tulnud.

Kokkuvõtteks: raske otsustada, kellel on sellist riista vaja, eriti selle hinna eest. Militaarkasutuseks muidugi, seal ilmselt raha eriti ei loeta. Kindlasti on sellest kasu metsatöödel ja ehitusplatsidel. Seda enam, et jooksutavad mõlemad Windowsi, mis tähendab, et rakenduste ja failiformaatidega mingeid muresid olema ei saa.

Tehnilised andmed

Sülearvuti Getac V110
Hind alates 2500 eurost
Protsessor i5 või i7, 4- 8GB RAM, 128 GB SSD
Windows 7 või 8
11,6“ (1366 x 768) TFT puutetundlik ekraan, 800 nitti
Täismõõdus klaviatuur, puuteplaat
299 x 223 x 34 mm; 1.98 kg

Tahvelarvuti Getac
Sülearvuti Getac F110
Hind alates 2000 eurost
Protsessor i5 või i7, 4- 8GB RAM, 128 GB SSD
Windows 7 või 8
11,6“ (1366 x 768) TFT puutetundlik ekraan, 800 nitti
314 x 207 x 24.5 mm; 1.39 kg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles