Naftaleke kergitas krevetihindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Krevetisalat, mida pakub iga enesest lugupidav hotellibaar, ähvardab Mehhiko lahe naftalekke kiiluvees kallimaks minna.


Hinnaagentuuri Urner Barry andmetel on USA krevetikasvanduste toodangu hind pärast BP katastroofi kasvanud enam kui 40 protsenti ja on nüüd 6,20 dollarit nael.

Terav hinnatõus tuli pärast krevettide aastakümneid kestnud odavnemist. Krevetid on kõige levinum mereand maailma toidulaudadel, rahvusvahelise krevetikaubanduse rahaline maht on ligikaudu 15 miljardit dollarit aastas.

Erinevalt teistest toiduainetest, näiteks nisust või lahjast sealihast, krevettidega futuuribörsidel ei kaubelda. Hinnad pannakse paika füüsiliste tehingute käigus. Ekspertide sõnutsi ei ole aga ainult naftaleke hinnatõusus süüdi.

Nimelt langes mullu esimest korda ajaloos kasvatatud krevettide toodang, seda Aasiat tabanud tõve, halbade ilmastikuolude ja söödaks mõeldud kalajahu hinnatõusu tõttu.

USA krevetihinnad olid 20. aprilliks – mil leke tekkis – aasta algusega võrreldes niigi juba 15 protsenti üleval. Jaapanis, kus sushisõbrad suuri krevette palavalt armastavad, on hinnad jeenides aasta algusest tõusnud 18 protsenti.

«Esimest korda hea mitme aasta jooksul on hinnapilt üsna positiivne,» ütles ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni kalandusekspert Helga Josupeit.

Tema ootuste kohaselt jäävad hinnad üles või kerkivad isegi veel, kuna varud on väikesed ning see pitsitab turgusid enne uue krevetihooaja algust. Restoranid ja toiduettevõtted kuhjavad endale aga hinnatõusu kartuses tagavarasid, ütlesid ettevõtete juhid. 

Urner Barry president ja krevetiekspert Paul Brown ütles: «Inimesed istuvad oma varude otsas ja ostjad üritavad oma ladusid täita... Nii need hinnad üles krutitaksegi.»

Darden Restaurants, USA populaarse mereannirestoranide keti Red Lobsteri omanik ja üks maailma suurimaid mereandide kokkuostjaid, on krevetiturul harjumuspärasest pikema positsiooni võtnud.

Asepresident ja ostujuht Roger Bing ütles Financial Timesile, et lepingud on lukus praktiliselt kogu eeloleva 12 kuu tarbeks.

Kuigi USA impordib enamiku krevettidest Taist, Indoneesiast, Ecuadorist ja Vietnamist, annab Mehhiko laht siiski ligikaudu kaheksandiku selle maailma suurima koorikloomatarbija kogutarnetest.

Lekke tõttu on suletud kolmandik Mehhiko lahe kalastuspiirkonnast. Viimase kahekümne aastaga on kasvatatud krevettide toodang kiiresti kasvanud. Seetõttu langesid krevetihinnad möödunud aasta lõpuks rekordiliselt madalale.

Aja jooksul ongi krevettidest, mis kunagi kujutasid endast kallihinnalist delikatessi, saanud midagi väga igapäevast. Aastane krevetitarbimine inimese kohta kasvas USAs 1980. aasta 1,4 naela juurest 2008. aastaks tervelt 4,1 naela peale.

 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles