Kusmin: sotsiaalmaksu miinimum hoiab inimesi tööturult eemal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Kusmin
Kati Kusmin Foto: Peeter Langovits

Eesti tööturu olukord on skisofreeniline: küsid inimeste käest, iseäranis väljaspool Tallinna-Tartut – põhimure on see, et tööd pole. Küsid tööandjailt – inimesi ei ole, kirjutab kaupmeeste liidu juhatuse liige Kati Kusmin ajalehes Äripäev ilmunud arvamusartiklis.

Hulk tööd jääb tegemata ja raha (nii töötajale, ettevõtjale kui riigile) teenimata suuresti kahel põhjusel: ühtede kvalifikatsioon ei sobi tänapäeva maailma, teised sooviksid ja suudaksid osaliselt panustada, kuid keskkond soodustab nende tööturult eemalpüsimist, kirjutab Kusmin.

Jaekaubanduses on Eestis kokku ligi 44 000 ametikohta, neist kolmveerand on teenindaja, oskustöölise või lihttöölise  ametikohad.

Kusmini sõnul tähendab see, et nõudlus osakoormusega töötajate järele on suur ning inimesi, kellele selline töövorm sobiks, on samuti palju, kuid ometi on selle rakendamisel pidur.

Nimelt tegi Kusmini hinnangul 2010. aastal jõustunud sotsiaalmaksu seaduse muudatus tegi osalise tööajaga töökoha loomise ebaproportsionaalselt kalliks – tänavu tuleb ükskõik kui väikese koormusega töötaja pealt sotsiaalmaksu tasuda vähemalt 320-eurose kuupalga jagu.

Täismahus arvamus Äripäevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles