Poola peaminister kutsub looma ELi energialiitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk.
Poola peaminister Donald Tusk. Foto: AFP / Scanpix

Poola peaminister Donald Tusk esitles tulevikuvisiooni Euroopa Liidu sisesest energiaühendusest, edastas Poola raadio laupäeval.

«Arvestades potentsiaalsete gaasikriiside ohtu, peaksime tarnekriiside puhkemise jaoks «gaasisolidaarsuse» huvides looma senisest tõhusamaid mehhanisme,» ütles Tusk.

Peaministri sõnul on riigi «lõunanaaber» sellise kriisi juba läbi teinud. «Toona kerkis esimest korda selles valdkonnas üles Euroopa ühtsuse teema.»

Tusk soovib, et Euroopa Liit kataks 75 protsendi ulatuses gaasisolidaarsuse jaoks vajaliku taristuvõrgustiku loomise kuludest.

Olulised on nii torujuhtmed kui ka ühendused liikmesriikide vahel, lisas ta.

Valitsusjuht käis välja idee, et kolmandatest riikidest peaks gaasi ostma ühtne Euroopa Liit, mitte liikmesriigid eraldi. Ideel on Euroopa Liidu presidendi Herman Van Rompuy toetus.

Euroopa Komisjon peaks juunis avaldama oma nägemuse sellest, kuidas niisugune energialiit võiks töötada.

«Oleme töötanud mitme idee kallal, mis võiks teha Euroopa Liidust mõjuvõimsa ostja, kellele Euroopat energiaga varustavad riigid ei saaks tingimusi peale suruda viisil, nagu seda hetkel tehakse. Võtmetähtsusega faktor on liikmesriikide vahel ühtsuse ülesehitamine,» ütles Tusk.

Peaminister pakkus ka välja söe senisest suurema tähtsustamise energiaallikana ning allikate mitmekesistamise näiteks võimaluse näol importida USAst veeldatud maagaasi (LNG).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles