Eestlased söövad järjest enam kala

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forellid.
Forellid. Foto: SCANPIX

Värskest põllumajandusministeeriumi tellitud uuringust selgub, et 2012. aastal tarbiti Eestis elaniku kohta 9,7 kilogrammi kala ja kalatooteid, mis tähendab, et kala tarbimises on alanud väike taastumine pärast mitmeaastast tarbimiskoguste vähenemist.

Paljude toiduainete ja toiduainetegruppide tarbimiskogused vähenesid majandusolude halvenemise tõttu alates 2009. aastast, sealhulgas teravilja-, liha- ja kalatooted, seisab uuringus.

Tarbimine oli madalseisus veel 2011. aastal, kuid hakkas 2011. aasta lõpupoole taas aegamisi suurenema ja 2012. aastal toiduainete tarbimise kasv jätkus, sealhulgas ka kala ja kalatoodete osas.

Väikest taastumist oli 2012. aastal lisaks kalatoodetele märgata veel lihatoodete, teraviljatoodete, ostetud köögivilja, ja muuosas.

On ka toiduaineid, mille tarbimine on jätkuvalt tervikuna vähenemas, nagu näiteks värske piim, leib, nisujahu, kompotid, mahlad. Paljude toiduainete tarbimine väheneb just Eesti elanike endi poolt kasvatatud ja toodetud toidu tarbimise vähenemise tõttu.

Omapüütud või kalastajalt tasuta saadud kala tarbimine on vähenenud 1,2 kilolt elaniku kohta 2007. aastal 0,45 kiloe 2012. aastal (63 prostenti) ja see vähenemine on olnud järjepidev trend

Harrastuskalapüük on ka vähenenud - 2012. aastal püüti kalastuskaartide alusel kala 25 protsenti vähem kui 2007. aastal (186 tonni 2007. aastal, 141 tonni 2012. aastal), kuid vähenemine ei ole nii suur ja ilmselt osa püütud kalast läheb müüki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles