Kinnisvarabüroo: Tallinna kesklinna korteriturg võtab tempot maha

, Raid & Ko kinnisvara- ja õigusbüroo tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kesklinn oli, on ja jääb korterituru trendiloojaks ning sellest, mis täna Tallinna kesklinna korteriturul toimub, kirjutab Raid & Ko juhatuse liige Andree Raid.

Eelmise aasta viimases kvartalis tehti Tallinna kesklinnas 450 korteritehingut keskmise ruutmeetrihinnaga 1774 eurot. Aastatagusega võrreldes kasvas tehingute arv 4 ja keskmine hind 12%. Aga näiteks Mustamäe korteriomandite tehingute arv kasvas samal ajal meeletunatunduva 32% ja keskmine hind 31%.

Kesklinna korteritehingute juurdekasvu aeglustumine ei ole ainult viimase kvartali teema. See kahanev trend on alguse saanud juba 2013. aasta keskpaigast. Sama kehtib kesklinna tehinguhindade kohta.

Tallinna kesklinna korteritehingute keskmine hind kasvab küll jõudsalt, kuid siiski aeglasemalt, kui äärmuslik Mustamäe või ka Tallinna keskmine hinnatase.

Ülekeev turg võiks rahuneda

Täna siiski räägime me veel juurdekasvu aeglustumisest. See tähendab, et turg endiselt elavneb ehk tehingute arv kasvab ja tehingute hinnad kerkivad.

Juurdekasvu kokkutõmbumine on aga esimene märk selles, et väga kõrgele trüginud tehingute arv võib lähema paari-kolme kvartali pärast languseks pöörduda.

Senise palgakasvu ja laenukäibe juures tehingute arvu kolinal kukkumist vaevalt karta on. Pigem saab tegemist olema mõningase ülekeeva turu rahunemisega.

Ostjate rahakott ei kannata hinnatõusu välja

Loodetavasti toob tehingute arvu mõningane taandumine endaga kaasa ka hinnatõusu pidurdumise, sest senist üle kümne protsendist Tallinna keskmist korterite hinnatõusu ei kannata ostjate rahakott enam kaua välja.

Samuti oleks kesklinna kontsentreerunud korterite uusarendusel paras aeg hõlvata äärelinnade turg ja pakkuda rohkem uusi ning kvaliteetseid kortereid „mägedel“, Pirital, Nõmmel, Kristiines, mis oleksid tänastest kesklinna 2000-eurosest ruutmeetrihinnast soodsamad.

Senine uute korterite valdav ostutempo on olnud tasemel, mis näitab, et uute korterite ostjad on turul täiesti olemas. Neile on vaja lihtsalt pakkuda laiemat valikuvõimalust erinevate asukohtade vahel.

See omakorda tähendab, et mõningane jahtumise järel võiks kinnisvaraturg endiselt hea tervise juures olla, kust ei peaks kartma ei suuri tõuse ega ka kukkumisi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles