Eesti Energia: me ei ole turvast kaevandanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia Kaevandused ei ole turvast kaevandanud, vaid on pidanud seda Narva karjääris põlevkivi kaevandamiseks eemaldama, selgitab Eesti Energia vastulauseks Riigikontrolli väitele, et nad on ebaseaduslikult turvast kaevandanud.

«Narva karjääris leidub katendis paiguti õhukest turbakihti, mille oleme põlevkivi kaevandamiseks eemaldama pidanud. Seda oleme teinud aga kooskõlas lubadega ja katendis olevat vähest turvast ei kasutatud tootmiseks. Eesti Energiale põlevkivi kaevandamiseks antud maavara kaevandamise load annavad õiguse kaevandustöid teha kogu mäeeraldise piires, maapinnani välja,» selgitas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Venniku sõnul ei ole nende poolt läbi viidud turbauuringu kohaselt, mis on hetkel keskkonnaministeeriumis menetluses, kaevandamisel eemaldatud turba kogus selline, nagu väidab Riigikontolli raport.

«Kaevandatud alal ei olnud sellise paksusega turba kihti, mis oleks kohustanud turba varuna arvele võtmise. Uuring valmis pärast raporti koostamist, mistõttu ei olnud see info koostajatele kättesaadav ning seda ei osatud arvesse võtta,» kirjeldas Vennik.

Tema sõnul anti maavara kaevandamise load põlevkivi kaevandamiseks Eesti Energiale sel alal juba 2005. aastal ning juba toona oli vähesel määral turba leidumine mäeeraldiste piires kõigile osapooltele teada. Varasemalt hinnati väärtuslikuks maavaraks turbakiht, mille paksus ületas 90 cm.

«Kuna Narva karjääris oli turba kiht õhem, ei olnud see kaevandamisel takistuseks. Uuring näitas, et kohati on erinevus arvele võetud ja looduses tegelikult eksisteeriva turbavaru vahel isegi 100 protsenti ehk, et turbavaru ei ole. Peab märkima, et Narva karjääris olev turbavaru võeti arvele alles aastaid pärast maavara kasutusloa väljastamist,» rääkis Vennik.

Kui Eesti Energia Kaevandusi 2013. aastal muudatustest informeeriti, tellisid nad Venniku sõnul turbavaru leviku uuringu. Jõudes põlevkivi kaevandmisega piirkonda, kus on arvestatava paksusega turbavarud, kaevandamine peatati.

«Praegu ootame selgust edasiste kaevandamistingimuste kohta ja teeme selle nimel Keskkonnaministeeriumiga igakülgset koostööd,» ütles Vennik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles