Uutest ELi riikidest jäid mullu Eesti tööjõukulud alla vaid Tšehhile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: AFP /Scanpix.

Eesti tööjõukulud olid Eurostati andmetel möödunud aastal keskmiselt 9 eurot tunnis, jäädes uute Euroopa Liidu (EL) liikmete hulgas alla vaid Tšehhile, kus see oli keskmiselt 10,3 eurot tunnis.

Lätis ja Leedus olid möödunud aastal tööjõukulud vastavalt 6,3 ja 6,2 eurot tunnis, olles Rumeenia ja Bulgaaria järel ELis madalaimate tööjõukuludega riigid.

Eesti tööjõukulud kasvasid viie aasta jooksul, perioodil 2008 – 2013, 15,2 protsenti, edestades nii Lätit ja Leedut, kus kasv oli vastavalt 7,1 protsenti ja 5 protsenti, kui ka ELi keskmist, mis oli 10,2 protsenti.

Euroopa Liidu keskmine tööjõukulu oli eelmisel aastal 23,7 eurot tunnis, millest lisaks uutele liikmesriikidele jäid maha muuhulgas ka Hispaania, Ühendkuningriigid ja Kreeka. Kõrgeimad tööjõukulud olid ELis Rootsis, Taanis ja Belgias, kus need moodustasid vastavalt 40,1 eurot, 38,4 eurot ja 38 eurot tunnis.

Enim kasvasid viie aasta jooksul tööjõukulud eurodes arvestatuna Bulgaarias, Rootsis ja Austrias, vastavalt 44,1 protsenti, 26,9 protsenti ja 18,9 protsenti. Tööjõukulud langesid enim Kreekas ja Ungaris, vastavalt 18,6 ja 5,2 protsenti. Eurotsoonist väljaspool olevates riikides on tööjõukulude muutus samas osaliselt mõjutatud vahetuskursi muutustest.

Eurostat mõõdab tööjõukuludena nii palka kui ka töötasu ja mittepalgalisi kulusid nagu tööandjate sotsiaalkulutusi. Tööjõukulude arvutamisel ei arvestata põllumajandus- ja avaliku sektori tööjõukulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles