Tallink Hotels vallandas ametiühingu usaldusisiku

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotell Tallink
Hotell Tallink Foto: Peeter Langovits

Tallink Hotels lõpetas päevapealt töölepingu Eesti meremeeste sõltumatu ametiühingu (EMSA) usaldusisiku.

Tallink Hotelsi tegevjuht Taavi Tiivel kinnitas E24-le, et mehega lõpetati täna tööleping töölepingu seaduse § 88 lg 1 p 5 alusel ehk usalduse kaotuse tõttu, kuna Tallink Hotels tuvastas, et antud töötaja on oma töökohas levitanud tööandja kohta halvustavat infot, tekitades niiviisi ettevõtte siseselt töötajate vahelisi vastuolusid.

«Selline tegevus häirib nii hotelli igapäevast tööd ja kui ettevõtte äritegevust. Kuna töötaja tegevuse eesmärgiks on selgelt tööandjale kahju tekitamine ja ise pidas oma käitumist igati õigeks, siis ei näinud me kahjuks muu lahendust kui töösuhte lõpetamine. Kui töötaja leiab, et tema õigusi on rikutud, on tal võimalus pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtu poole,» kommenteeris Tiivel.

Usaldusisik ütles E24-le, et Taavi Tiiveli süüdistused tööandjale kahju tekitamisest ei vasta tõele.

«Pigem on ettevõttele kahju tekitanud Tiivel, kes ei täida töölepinguseadust,» ütles ta. Vallandamise asjus pöördub ta lähiajal EMSA toel kohtusse.

Suurimateks probleemideks on mehe sõnul üle- ja alatundide maksmine, mida ei tehta korrektselt.

EMSA kõneisiku sõnul näitab vallandamine ettevõtte lugupidamatust ettevõttes kaheksa ja pool aastat töötanud töötaja ning ühingu vastu ning järgmise nädala alguses on ilmselt oodata streiki.

Tiiveli sõnul hinnangul puudub EMSAl igasugune juriidiline ja ka sisuline põhjus Tallink Hotelsi töötajaid esindada.

«Seetõttu oleme võtnud nende aktsioonid ja väljaütlemised teravdatud tähelepanu alla ja juhul, kui seadusevastaste aktsioonidega tekitatakse hotellidele majanduslikku kahju, nõuame selle vastutavatelt isikutelt sisse.»

EMSA on protestiaktsioonidega üritanud survestada Tallinki tütarettevõtet Tallink Hotels, et juhtida tähelepanu ettevõtte soovimatusele sõlmida ametiühinguga kollektiivleping.

Ametiühing soovib töötajatele paremaid tagatisi tööõnnetuste ja kutsehaiguste puhuks, töö –ja vormirõivastuse normide kokkuleppimist, staažitasude kehtestamist, täpsemat töö- ja puhkeaja regulatsiooni ning minimaalsete töötasumäärade kehtestamist ametikohtade kaupa.

29. jaanuaril tööandjatele esitatud kollektiivlepingu projekt läbirääkimistel tulemusi ei andnud, ettevõte ametiühingu õigust läbirääkimistele ei tunnistanud ja 18. märtsil lõpetas riiklik lepitaja ametiühingu ja ettevõtte vahelise lepitusmenetluse lahkarvamuste protokolliga.

Peale seda ei ole EMSA teatel osapoolte vahel dialoogi olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles