Rein Minka: euro tuleb praeguse kursiga

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Minka.
Rein Minka. Foto: Peeter Langovits.

Täna Valgas toimunud euro infopäeval kinnitas Eesti Panga asepresident Rein Minka, et inimeste kartus krooni ja euro vahelise kursi viimasel hetkel muutmise ees Eesti liitumisel euroga ei ole põhjendatud.


Minka toonitas, et ka kõige väiksemaid viiteid ei ole kursi muutmise kohta tehtud ei avalikult ega ka kuluaaride taga, vahendas Valga linnavalitsus.

Tema sõnul pole kursi muutmine tõenäoliselt enam ka võimalik puht praktiliselt.

«Asjade ajamise mõttes pole lihtsalt aega,» selgitas Minka, ning lisas, et sellisel juhul peaksid kõik euroala välisministrid olema ühtsel meelel kursi muutmise suhtes.

Hinnatõusust rääkides selgitas keskpanga asepresident, et õigus on nii nendel, kes väidavad, et märgatavat hinnatõusu peale euroga liitumist ei tule, kuid ka sellel poolel, kes on vastupidisel arvamusel.

«Statistilises mõttes räägitakse tõtt, et hinnad pole tõusnud,» märkis Minka. Samas lisas ta, et tajutav hinnatõus on tõepoolest nendes neljas riigis toimunud.

Statistilist ja tajutavat hinnatõusu mõõdetakse erinevalt. Kui statistilist hinnatõusu mõõdetakse tarbijahinnaindeksi ning kestuskaupade hinna järgi, siis tajutav hinnatõus on kõik see, mida inimesed näevad ja tajuvad otseselt ostes jäätist, leiba, saia või käies juuksuri juures, selgitas Minka.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles