Ligi: maksuerandid soosivad neid, kes seda kõige vähem vajavad

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Postimees

Rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul kipuvad madalamad maksumäärad ja maksuerandid minema nendele, kes neid kõige vähem vajavad.

«Koalitsioonileppes on punkte, mis mitte-sotsiaalseid meetmeid pigem tõrjuvad. Mulle see meeldib, me saame üksteisest hästi aru, selles mis puudutab maksuerandeid. Igasugu madamalamad maksumäärad ja maksuerandid kipuvad minema nendele, kes neid kõige vähem vajavad,» rääkis Ligi neljapäeval uue valitsuse esimesel pressikonverentsil.

«Eelmise valitsuse poliitika puhul olen ma vähemalt ühte maksuerandit kritiseerinud. See on maamaksuvabastus, millest võitsid kõige kallimate kruntide omanikud. Selle kohta on antisotsiaalne sobivam kui asotsiaalne,» lisas ta.

Ligi sõnul saab alati rääkida maamaksukoormusest ja juhtudel, kus see on liiga kõrge, saab seaduse ümber vaadata. «Aga et me vabastame kellegi maksust sõltuvalt sellest, et kui palju keegi maksu maksab, see on antisotsiaalne poliitika.»

Värske kaitseminister ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser lisas, et ei ole saladus, et sotsiaaldemokraatidel ja Reformierakonnal on maksupoliitikas jätkuvalt erinevad seisukohad, kuid õnneks on ka ühiseid arusaamu.

«Näiteks see, mis puudutab seda, et kehtivad maksud tuleb võimalikult suures osas kokku korjata,» märkis ta.

«On ka põhjendatud maksuerandeid, mida sotsid toetavad, näiteks ravimite madalam käibemaks. Iga maksuerandit tuleb vaadata erinevalt. Makusüsteemi kui terviku osas on meil eriarvamusi, aga koalitsiooni luues tuleb leida ühisosa,» lisas Mikser.

Ligi sõnul seisneb kahe erakonna põhiosa selles, et mõlemad leiavad, et maksusüsteem ei tohi olla regressiivne.

Peaminister Taavi Rõivas nentis, et kahe erakonna maailmavaatelised erinevused on teada ning see, et nad on nüüd valitsusliidus partnerid, ei tähenda, et nad oleksid muutunud üheks erakonnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles