Microsofti rahalehma ähvardab tapamaja

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aastaid on Microsofti rahavood sõltunud kahest võimsast tootest: operatsioonisüsteemist Windows ja bürootarkvarapaketist Office. Alates 2011. aasta esimesest kvartalist on Windowsi-tulud stabiilses languses. Kas sama ootab ees ka Office’it, uurib Business Insider.

Viimati, kui Microsoft oma rahaasjadest aru andis, s.o eelmise aasta septembris, teenis firma äritarkvara osakond, mille alla Office kuulub, 24,7 miljardit dollarit Windowsi 19,2 miljardi vastu. Silicon Valley riskikapitalistid ei usu, et nii ilusti edasi läheb.

Kõige häälekam neist, Keith Rabois (Khosla Ventures), teatas otse: «Office’i tulevik on üsna tume. Ainukesed inimesed, kes Office’iga töötavad, on sülearvutikasutajad ja see on väljasurev liik.» Rabois ütles, et kasutas arvutit umbes kord kuus, ülejäänud aja sai toimetatud iPadi ja iPhone’iga. Ta teadvat terveid firmasid, kus ei kasutata arvutit, vaid nutitelefone ja tahvleid. Seega, arvuti sureb ja Office koos sellega.

«Wordil pole mingit tulevikku, selle asendab edukalt Google Docs. Quip ja teised sellised rakendused tahvlite jaoks on märksa paremad,» seletas Rabois. «PowerPointi on täiesti asendanud Keynote, mis on lihtsalt parem toode. Kui loodate minu investeeringutele, siis on PowerPointi kasutamine väga halva maitse tunnus.» Mõnevõrra leiab investori silmis armu Excel, kus on palju tõsistele kasutajatele vajalikke funktsioone. See olevat paketi kõige kasulikum programm, kuid pikas perspektiivis ootab sedagi hukk.

Silicon Valley elab teistsuguses reaalsuses kui ülejäänud maailm. See, et sealsed väikefirmad Office’it ei vaja, ei tähenda veel, et muu maailma suurkorporatsioonid arvutite ja büroopakettideta hakkama saaksid. Aga Silicon Valley asukad kaitsevad end väitega, et nemad elavad täna elu, mis meid lihtsurelikke homme ees ootab.

Kas võib olla tõsi, et Office’i uus, iPadi-sõbralik versioon gigandi päästab? Rabois sellesse ei usus. Varsti saame teada. Täna korraldab Microsoft San Fransiscos pressiürituse, kus firma uus tegevjuht Satya Nadella tõmbab katte Apple’i tahvlitele mõeldud Office’i versioonilt. Ilmselt näidatakse ka puutetundlikele Androidi ja Windowsi seadmetele mõeldud versioone. Aga Microsofti pingutustest hoolimata on iSeadmed end ärikasutuses kindlalt sisse seadnud – tervelt 73 protsenti (Ameerika) firmadest kasutab iOSi. Analüütikud ennustavad üksteise võidu, kuidas uus mobiilne Office Microsofti rahakotti mõjutab. Optimistid pakuvad kuni miljardidollarilist tulutõusu.

Seda, et Microsoft tahvlite tähtsust ära ei jaganud, peetakse üldiselt Steve Ballmeri süüks. Aga ega see liigutus ka Microsofti enda tahvelarvutile Surface kasuks tulnud. Business Insideri analüüsi järgi on tänane sündmus tarkvaragigandi saatuse kaalukeeleks. Kui Apple oma nutitelefoniga välja tuli, kontrollis Microsoft oma Windowsi kaudu 90 protsenti tarkvaraturust. Analüütik Benedict Evansi hinnangul on see tänaseks langenud 20 protsendini.

Aga kõlab ka vastuhääli. «Igaüks, kelle meelest Google’i võrguvahendid on Office’ist paremad, lihtsalt valetab,» teatab üks endine Microsofti töötaja, kes oma uuel töökohal on sunnitud kasutama Google Docsi. «Ma vihkan, vihkan, vihkan Docsi!»

Microsofti andmetele lõid Office’i kasutajad möödunud aastal selle paketiga 500 miljardit dokumenti. Kui Office iPadil läbi lööb, pole põhjust karta selle numbri kahanemist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles