Inglastel pärast suitsukeeldu vähem südamerabandusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarett
Sigarett Foto: AFP / Scanpix

Nagu selgub esimesest suitsetamiskeelu ja rahva tervise lühiajaliste seoste uuringust Inglismaal, sattus aasta jooksul pärast keelu rakendumist südamerabandusega haiglasse 1200 inimest vähem.

Bathi ülikooli tubakakontrolli uuringute keskus analüüsis kõiki inimeste hospitaliseerimise põhjusi 5 aastat enne suitsetamiskeelu rakendumist 2007. aasta juulikuus ning ühtlasi 15 kuu jooksul pärast nimetatud sündmust.

Nagu täna meditsiiniajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringust selgub, ei vaadeldud antud juhul küll otseselt surmajuhtumeid, kuid kuna haiglatesse sattus südamerabanduste tõttu 1200 võrra vähem patsiente, siis peaks see võrduma ümmarguselt 180 päästetud eluga.

Südamerabanduste arv Inglismaal on seega langenud 2,3 protsendi võrra. Ehk vähem, kui teistes riikides pärast analoogilisi keelde teaduslikult tuvastatud on.

Nii näiteks näitas 2008. aastal Šotimaal läbiviidud uuring, et šotlaste seas kahanes südamerabanduste arv tubakakeelu kiiluvees lausa 17 protsendi võrra.

Bathi ülikooli teadlased ütlesid, et passiivse suitsetaja rolli sattumise oht oli Inglismaal teistest riikidest väiksem juba enne seda, kui keeld kehtima hakkas.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles