CV Keskus: üle 60 protsendi inimestest ei suuda kuupalgast säästa

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi viimastel aastatel on Balti riikide perede majandusseis väidetavalt paranenud, ei suuda enam kui pooled eestlastest oma kuupalgast mitte midagi säästa, selgus CV Keskuse küsitlusest.

Viimase tööturu-uuringu kohaseltplaanis palgatõusu 38 protsenti tööandjatest, kuid värskest küsitlusest selgub, et töövõtjad ei suuda endiselt oma sissetulekust raha kõrvale paigutada. Üle 2600 vastajaga küsitlusest selgus, et  63 vastanutest ei suuda mitte midagi oma kuupalgast säästa.

«Varieeruvad tegurid on küll töötasud, püsikulud ning tarbimisharjumused, kuid võimetus säästa on siiski tugev ohumärk. Teadmata säästmisvõimaluste puuduste põhjuseid ja tagamaid, võime välja lugeda eestlaste rahulolematust tänase palganumbriga,» kommenteeris tulemusi CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt.

«Taoline olukord annab võimu taaskord tööandjale, kuna ilma igasuguste säästudeta oleks töötajal töökoha vahetus täna väga julge samm,» lisas ta.

Kui mõni aeg tagasi uurisime eestlaste töökoha vahetuse põhjuseid, oli Auväärti sõnul üllatav, et kõigest 5,2 protsenti inimestest vahetab töökohta palga tõttu ning koguni 40,7 protsenti püsib töökohal kuni lepingu lõppemiseni või töökoha kadumiseni. Säästmisvõimaluste puudumine selgitab aga tema sõnul olukorda, kus palgaga ei olda rahul, kuid samas puudub ka võimalus edasi liikuda.

Küsitlusest joonistub välja ka palgalõhe, kuna üllatavalt kõrge on sadu eurosid säästvate inimeste arv, ning madal, kuni 50 eurot säästvate vastajate arv. 

Kui 63 protsenti vastanutest ei suuda küll midagi säästa, kuid 20 protsenti suudab palgast kõrvale paigutada enam kui 100 eurot. Koguni 9 protsenti nendest suudab säästa isegi üle 500 euro. Kuni 50 eurot suudab säästa aga kõigest 10 protsenti vastanutest.

Küsitlus viidi läbi märtsikuu jooksul ning vastanuid oli 2612. Küsitletutest 78% olid tööga hõivatud, 13 protsenti hetkel töötud ning 9 protsenti õpilased või üliõpilased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles