Kreml on valmis käivitama kodumaise kaardimaksete süsteemi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MasterCard ja Visa võivad saada Euroopas tõsise konkurendi.
MasterCard ja Visa võivad saada Euroopas tõsise konkurendi. Foto: AP / Scanpix

Moskva teatas pärast Visa ja MasterCardi ajutisi «meetmeid» tehingutega Venemaal, et on valmis käivitama kodukootud maksesüsteemi, mis võiks Sberbanki juhi German Grefi hinnangul käivituda kuue kuuga.

Vene valitsus on juba mitu aastat valmistanud ette elektroonilist maksekaarti, mida kodanikud saaksid kasutada tehinguteks riigiga, näiteks maksude ja pensionite vallas, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Nagu selgitab Gartner Researchi analüütik Avivah Litan, ei oleks kaardi laiendamine eraviisilistele ostudele sugugi keerukas.

«Kui kõik pangad on pardal, võivad nad kasutada kõkides jaekauplustes olemasolevat [kaartide lugemise] tehnoloogiat. Nad on selle peale juba nii kaua mõelnud, see on vaid lülitile vajutamise küsimus.»

Venemaa parlamendis on juba tutvustatud seadust, mis keelaks väljaspool riiki baseeruvate maksesüsteemide kasutuse. «Fakt, et meie pangad kasutavad infrastruktuuri, mida nad eri saa kontrollida, kujutab reaalset ohtu meie riiklikule julgeolekule,» ütles 21. märtsil seaduseelnõud tutvustades duumaliige Vladislav Reznik.

Eriti rumalalt võib end selle jutu taustal tunda Visa, mis oli üks Sotši taliolümpia peasponsoreid ning investeeris hiljuti 40 miljonit dollarit makseinfrastruktuuri uuendamisse Sotšis, Krasnodari krais laiemalt ja mujalgi Venemaal.

Visast ja MasterCardist loobumine tooks kaasa aga kaks teravat probleemi. Esiteks ei aktsepteeritaks valitsuse kaarti välismaal, nii et seal tuleks venelastel maksta sularahas või üritada ikkagi soetada mingisugune välismaine kaart.

Teiseks läheks Venemaal raskeks välismaalaste küllameelitamisega, kui kohapeal kehtiks ainult «oma» süsteem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles