Murakas ekspordiministrile: üle on vaja minna uuele diplomaatilisele tasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.
E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. Foto: Andres Haabu

E-Piima juht Jaanus Murakas ütles, et ekspordi tähtsuse väljatoomine uue ministrikoha loomisega on tervitatav, kuigi ka praegu on juba ametkondi, kes nende probleemidega tegelevad.

«See, et valitsus ekspordi tähtsust rõhutab, see meile meeldib. Muidu me räägime kogu aeg sotsiaalpoliitikast ja raha jagamisest, aga sellest ei räägi keegi, kust see raha tuleb,» rääkis Murakas. «Meile see rõhuasetus meeldib, aga ka täna on palju institutsioone, kes sellega tegelevad ja me võiks jõudusid rohkem koondada. Kaardistada, kus need probleemid asuvad ja nendega siis tegeleda.»

Murakas tõi välja, et majanduskasv on täna uutes riikides, kus on ühtlasi vähe demokraatiat. «Kui me oleme ühenduses nende turgudega, kus majanduskasvu ei ole, siis meie palgad ja elatustase tõusta ei saa. Eestit ei tunta nendel turgudel. Eestil oleks vaja riigi kuvandit luua, mis aitab suurtel eksportijatel müüa, sest me oleme suurte turgude jaoks nii väike, et meil oleks vaja sellist positiivset riigi kuvandit,» kirjeldas Murakas väliskaubandusministrit ootavaid ülesandeid.

Anne Sullingu valimise kohta ei osanud Murakas midagi öelda. «Hoiame pöialt. Põhiline, et inimesed endale erinevate sektorite ekspordiprobleemid selgeks teevad ja sektoriga läbi räägitakse, mitte ei üritata tõde leida ainult kuskil ametnike keskel,» ütles ta.

Piimandussektoris on Murakase sõnul oluline ligipääs Venemaa ja Hiina turule.

«Meie arvates on vaja minna üle uuele diplomaatilisele tasemele. Täna on meie välis- ja majanduspoliitika väga selgelt väärtuspõhine, aga paraku selle tulemusena on meie jaoks mitmete suurte turgude väravad kinni. Ma ei kutsu kedagi üles meie väärtusi maha müüma, aga ma kutsun üles tegema sellist välispoliitika diplomaatiat, et meil on oma väärtused kaitstud, aga ka turuväravad lahti,» selgitas Murakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles