Riik ärgitab töötuid tasuta tööle

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikud töötavad ka laagrites noorte juhendajatena. Pilt on illustreeriv.
Vabatahtlikud töötavad ka laagrites noorte juhendajatena. Pilt on illustreeriv. Foto: Ergo Kuld/Postimees

Töötukassa asus mõne nädala eest vahendama töökohti vabatahtlikele. Huvi tunnevad uue teenuse vastu rohkem naised, kelle seas on ka kõrgharidusega spetsialiste.


Sotsiaalministri poolt kinnitatud programmis «Kvalifitseeritud tööjõu pakkumise suurendamine 2010-2011», mida rakendab töötukassa, on töövalmidust hoidva tegevusena välja toodud ka vabatahtlik töö, rääkis tööturu osakonna nõunik Polina Dvinskihh.

Alates 2010. aasta algusest on tema sõnul käivitunud koostöö Eesti Noorsootöö Keskusega, kes on edastanud oma noortekeskustele ja muudele noori ühendavatele organisatsioonile üleskutse vabatahtlike värbamiseks.

«Noored ei ole kindlasti antud teenuse ainus sihtrühm, teenuse pakkumine koostöö Eesti Noorsootöö Keskusega on ainult esimene samm antud teenuse rakendamisel,» lisas Dvinskihh.

Noored vabatahtlikud osalevad näiteks ürituste korraldamises, projektide kirjutamises ja elluviimises, noorsootöötaja abistamises, huviringitöö ja skautluse tegevuste korraldamises, portaalidega arendamises ning nende sisu loomises.

Töötukassa roll on leida vabatahtlikke noorte töötute seast ning vahendada neile vabatahtliku töö pakkumisi, ütles Dvinskihh.

Soovi vabatahtlikke värvata on töötukassa teenusejuhi Arne Akki sõnul avaldanud näiteks Koidu Keskus Tarumaal, Kesk-Eesti Noortekeskus Paides, Tallinna huvikeskus Kullo, Skautide ühing. Huvi on näidanud ka Rapla info- ja nõustamiskeskus ning Lasva vald Võrumaalt. Põhilised pakutavad tööd on osalemine projektide läbiviimises ja laagrites noorte juhendamine.

Vabatahtlikuna on võimalik saada sõidutoetust. Töötuskindlustus hüvitise saamist ega töötu staatust vabatahtlikuks olemine ei mõjuta. Küll aga peab vabatahtlikuna rakendust leidnud isik peab täitma aktiivsusnõudeid ja ilmuma kord 30 päeva jooksul kokkulepitud ajal töötukassa osakonda konsultatsioonile.

«Töötud, kes soovivad leida rakendust, saavad info konsultandi ja juhtumikorraldaja käest,» rääkis Akk. Ka soovitatakse neil külastada portaali www.vabatahtlikud.ee/Kuulutused, kust leiab teavet erinevate vabatahtliku teenistuse võimaluste kohta.

Vabatahtliku tööd on töötukassa pakkunud veidi üle kahe nädala. Eelmise reede seisuga ei olnud töötukassa vahendusel veel ükski töötu vabatahtlikuna rakendunud.

Huvi selle vastu on töötud Akki sõnul aga tundnud küll. Rohkem tunnevad huvi naised, kes on valdavalt noored või kõrgharidusega spetsialistid. «Haritud ja kogemustega tööotsijad soovivad leida sageli tegevust, mis aitaks säilitada nende oskusi. Soov on olla tegev ja aktiivne,» selgitas Akk.

Osa töötuid on asunud vabatahtlikuks ka ilma töötukassa vahenduseta. «Jõgevamaalt on üks töötu on eelmisest aastast juba vabatahtlikuna Aafrikas,» märkis Akk. «Käesoleval aastal on lisandunud veel üks inimene, kes alustas vabatahtliku teenistust välismaal.»

Vabatahtliku tegevusest huvitatutele soovitab töötukassa uurida ka võimalusi, mida pakuvad Euroopa vabatahtlik teenistus, DRH South Zealand, MTÜ Noortevahetuse Arengu Ühing EstYES, MTÜ Continuous Action, Euroopa Noorteportaal, CV Online ning Iisraeli armee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles