Afganistan kiitis heaks Krimmi annekteerimise

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai.
Afganistani president Hamid Karzai. Foto: SCANPIX

Sel nädalavahetusel sai Afganistanist uus liige riikide klubis, kes on avalikult toetanud Krimmi annekteerimist Venemaa poolt – seltsiks Süüriale, Venezuelale ja teistele.

President Hamid Karzai büroo teatas «Krimmi rahva vabale tahtele» tuginedes, et «meie respekteerime otsust, mille Krimmi rahvas võttis vastu hiljutisel referendumil, mis peab Krimmi Venemaa Föderatsiooni osaks».

Nagu kirjutab New York Times, võib Afganistan, mis küll sõltub suuresti USA ja Euroopa riikide abist, pidada silmas oma «ajaloolisi huvisid» Pakistanis teisel pool 1893. aastal brittide poolt paika pandud Durandi liini, mida Afganistan ei tunnista.

Karzai pressiesindaja Aimal Faizi sõnutsi on Krimmi annekteerimine Venemaa poolt «seaduslik samm» ning palee pressiteade kujutab endast uute piiride ametlikku tunnustamist Afganistani poolt.

Lisaks geograafilistele unistustele võib Afganistanil olla NYT hinnangul teisigi põhjuseid Venemaale vendlust väljendada.

Nüüd mil ameeriklased on riigist lahkumas, otsib Afganistan tuge mujalt – ning Venemaa on üha aktiivsemalt neile arenguabi pakkunud.

Arvestades Venemaa tugevat mõju Afganistaniga piirnevates riikides, peetake Afganistani välispoliitikas oluliseks pikaajalisi suhteid Kremliga.

Presidendipalee seisukoht Krimmi suhtes seisis pressiteate lõpus, mis saadeti välja Karzai laupäevase kohtumise järel kolme Afganistanis viibinud USA kongressmeniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles