Mehhiko lahe leke pani Norra mõtlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Norra peaminister lubas, et võtab arvesse Mehhiko lahe lekke õppetunde, kui arutusele tuleb nafta puurimine Põhja-Jäämeres.


Jens Stoltenbergi hinnangul on hetke veel vara öelda, millisel määral Deepwater Horizoni katastroof uute naftareservide avamist võiks mõjutada. Jutt käib Norra põhjaranniku lähistel Lofoteni saarte piirkonnas leiduvast naftast.

Peaminister kinnitas, et kui Põhja-Jäämere piirkonna küsimus sügisel valitsuses arutusele tuleb, on plaanis probleemi «sügavuti käsitleda».

«Kui küsimuse alla tuleb nende alade avamine proovipuurimisteks, siis võtame me kindlasti arvesse ka BP katastroofi õppetunde Mehhiko lahes,» ütles Stoltenberg Financial Timesile.

Norra naftatööstus ihkaks vägagi Lofoteni all paikvale hinnanguliselt 1,3 miljardile barrelile ligi pääseda, kuna olemasolevate Põhjamere leiukohtade toodang on juba märgatavalt kahanenud.

Norra naftatoodang on alates kümme aastat tagasi saavutatud haripunktist langenud tänaseks 50 protsendi võrra. Stoltenbergi valitsus on aga Lofoteni avamise küsimuses sügavalt lõhestatud.

Tema enda Töölispartei «naftameelsed» liikmed on sattunud vastasseisu vasaktsentristliku koalitsiooni rohelisemalt mõtleva leeriga. Viimastele on Mehhiko lahe juhtum värsket laskemoona andnud.

Ühtlasi väidavad nad, et Lofotenit tuleks kaitsta seetõttu, et sealkandis asuvad olulised turskade kudemiskohad. Stoltenberg ei soovinud spekuleerida selle üle, kas sarnase katastroofi ärahoidmiseks Norra vetes piisab vaid rangematest turvameetmetest, kuid väitis siiski, et usaldab täielikult kehtivaid avamerepuurimise reegleid.

«Meil on üliranged kaitse- ja turvanõuded Norra mandrilava kasutamise valdkonnas ning me oleme uute alade avamisel alati väga ettevaatlikud olnud,» ütles ta. «Ja nii jääb see ka edaspidi.»

Pärast seda, kui Norral õnnestus pärast 40 aastat väldanud vaidlusi Venemaaga merepiir paika saada, seisavad lisaks Lofotenile ees samalaadsed otsused ka potentsiaalsete leiukohtadega Barentsi meres ja teistes Põhja-Jäämere piirkondades.

Stoltenberg ütles, et loodab piirileppele sel sügisel Moskvas alla kirjutada. Kõne all on 175 000 ruutkilomeetrit merepõhja. USA geoloogiaameti hinnangul peitub Põhja-Jäämere all neljandik maakera seniavastamata nafta- ja gaasivarudest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles