Põldoja: Swedbanki struktuurimuutus on loogiline samm

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Põldoja.
Priit Põldoja. Foto: Peeter Langovits

Endisest Hansapanga juhist ettevõtja Priit Põldoja arvates on Swedbanki struktuurimuutus loogiline samm eesmärgiga suurendada efektiivsust.


Swedbank kavatseb viia Läti ja Leedu tütarpangad Eesti Swedbanki alt otse emafirma alla. «Eesti, Läti ja Leedu üksuse tähtsuse vähenemine on toimunud juba mitme viimase aasta jooksul,» tõdes Põldoja. «Selles mõttes on see konkreetne samm suhteliselt pragmaatiline».

Tema sõnul pole põhjust näha selles muud kui finantseerimise efektiivsemaks muutmist. «Praegu finantseerib Swedbank tütarpankasid Lätis ja Leedus läbi Eesti. Selline korraldus oli loomulik, kui Baltikumi üksustel oli suurem iseseisvus. Praegu kui kõik on sajaprotsendiliselt tütarettevõtted, siis on efektiivsem finantse juhtida läbi sellise struktuuri, nagu Swedbank plaanib teha,» selgitas Põldoja.

«Nii või naa on vaja finantseerida tegevust emapangast. Praegu on konsolideeriv vahelüli Swedbank Eesti, aga see ei ole väga efektiivne,» lausus ta. «Uus struktuur kõlab loogiliselt.»

«Teatud funktsioone loodetavasti jääb vähemaks,» rääkis Põldoja, mida muutus Eesti Swedbankile kaasa võiks tuua. «Ei ole enam vaja enam konsolideerida ja juriidilise isiku kasum või kahjum, mis Eestit tuleb, selle võrra muutub, aga puht operatsiooniliselt see panga juhtimisele olulist mõju ei avalda.» Eesti Swedbanki klientidele ei avalda muutus Põldoja arvates mingit mõju.

Muutuse mõju on Põldoja arvates üldse pigem sümboolne. «Hansapank [mis aastal 2009 võttis Swedbanki nime] on Baltikumi läinud läbi Eesti ja olnud Eesti-põhine edukas ettevõte, sümboolselt see [muutus] siis lõpetab selle protsessi ära,» lausus ta. Kurb Põldoja selle üle kurb enda kinnitusel ei ole. «Need liikumised on ju olnud juba viimasel paaril aastal. See on loogiline jätk. Arvestades milline on organisatsiooni strateegia ja olukord, on Swedbanki otsus praeguses kontekstis õige.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles