Danske: Kesk-ja Ida-Euroopa taastumisel suured riskid

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars Christensen.
Lars Christensen. Foto: .

Kuigi Kesk-ja Ida-Euroopa riigid liiguvad tööstussektori toel majandussurutisest aeglaselt välja, ei tule taastumine Danske Marketsi analüütikute hinnangul sujuv ja seda saadavad märkimisväärsed riskid.

Investeerimispank Danske Marketsi vanemanalüütikute Lars Christenseni ja Stanislava Pradova väitel tõmbab taastuv tööstussektor Kesk- ja Ida-Euroopa riigid kriisist järk-järgult välja, kuid siseriiklik kogunõudlus jääb kogu regioonis suure tööpuuduse tõttu endiselt väga nõrgaks. Aeglaseimalt kulgeb taastumine nende sõnul väikse valuutapaindlikkusega riikides nagu Baltimaad ja Bulgaaria, samas kui Poolas ja Tšehhis oodatakse võimsamat kasvu.

Christensen ja Pradova võrdlevad arengut Kesk-ja Ida-Euroopas Aasia kriisiga aastatel 1997-98, kus sisenõudlus samuti järsult langes ja valuutad nõrgenesid. Sellele järgnes analüütikute väitel eelarvepositsiooni ulatuslik paranemine, mis omakorda avas ukse Aasia majanduste stabiilsemale taastumisele – sama nähakse praegu aset leidmas Kesk- ja Ida-Euroopas. Siiski kujuneb protsess Christenseni ja Pradova hinnangul valulikuks ja võib võtta aastaid, seda eeskätt madala valuutapaindlikkusega Balti ja Kagu-Euroopa riikide jaoks.

Suurim risk seostub analüütikute väitel uute võimalike šokkidega finantssektoris, mille võib vallandada Kreeka probleemidest ajendatud Euroopa võlakriis. Suurimaks ohuks peetakse seda Rumeeniale ja Bulgaariale, kellel on Kreekaga tugevad finants- ja kaubandussidemed. Ometi väidavad Christensen ja Pradova: «Kui kriisist kujuneb üle-euroopaline finants- ja majanduskriis, pole ükski riik selle suhtes immuunne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles