Uue võimuliidu lubaduste hind

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Reformierakonna ja sotside loodav koalitsioonilepe lubab teiste kulukate lubaduste seas taastada matusetoetuse.

Möödunud aasta kevadel oli toonane sotsiaalminister Taavi Rõivas vastu Keskerakonna eelnõule, mille eesmärk oli matusetoetuse taastamine sellisel kujul, nagu see kehtis enne 2009. aasta suve. Selle ajani maksti toetust kõigi Eesti elanike surma korral.

Nüüd on uued koalitsioonipartnerid leidnud riigieelarvest miljon eurot matuste toetamiseks.

Eile oli rahandusminister Jürgen Ligi kidakeelne, kui jutuks tulid lubaduste katteallikad. «Mul pole voli veel midagi teatada peale kinnituse, et kogu koalitsioonilepingu 172-miljoniline kulu on kaetud samaväärse kokkuhoiu või tuluga,» kinnitas Ligi.

172-miljonilisest kulust moodustab peaaegu poole lastetoetuse tõstmine. Varem on Reformierakond ka sellele ideele tuliselt vastu seisnud. Eile väitis viimaseid päevi peaministriametis olev Andrus Ansip riigikogus, et tema oma seisukohta muutnud pole. Teisalt möönis ta, et tema arvamus jääb enamuse arvamusele alla.

Kaalukas kulu riigieelarvele on ka töötuskindlustusmakse määra alandamine. Siiski on kõige kulukam juba 2011. aastal Reformierakonna nõudmisel koalitsioonileppesse kirjutatud tulumaksu alandamine ühe protsendi võrra. Selle tõttu jääb riigil tuleval aastal saamata 80 miljonit eurot. Kuna tulumaksu langetamisega on juba arvestatud, ei tule uutel koalitsioonipartneritel sellele katteallikat otsida.

Praegu teada oleva järgi on üle 40 miljoni euro kuludest katmata. Kopsakaima katteallikana on välja käidud erimärgistatud kütuse maksu­erandi kaotamine, mis kosutaks riigikassat 32 miljoni euroga.

Kas oodatust lahjem majandusprognoos võib lubajate plaanid segi lüüa? «Kuna järgitud on struktuurset tasakaalu, on ka majandusprognoosi mõju kavale tagasihoidlik, ja majanduslikele riskidele on kate. Poliitilised riskid jäävad alati,» ütles Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles