Versobank võeti Pangaliidu liikmeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Rasmann
Riho Rasmann Foto: Postimees.ee

Pangaliidu juhatus võttis Versobanki Pangaliidu liikmeks. Koos Versobankiga on pankade huve esindaval Pangaliidul nüüd 12 liiget.

Versobank (endiste ärinimedega Preatoni Pank, SBM Pank, Marfin Pank Eesti) tegutseb Eesti pangandusturul 1999.a. sügisest. Alates 29.märtsist 2012.a. on panga suuromanikuks UKRSELHOSPROM PCF LLC, kellele hetkel kuulub 85,3% panga aktsiatest, ülejäänud aktsiad kuuluvad väikeaktsionäridele. UKRSELHOSPROM PCF LLC kuulub Ukraina tööstuskonsortsiumi «Alef», mis koosneb rohkem kui kahekümnest ettevõttest, mille hulgas on ka pank, kindlustusfirma ja varahaldusettevõte.

«Alef'isse» kuuluvate ettevõtete omanikeks on Ukraina kodanikud - kontrollivat osalust omav Vadym Iermolaiev ning vähemusosalust omav Stanislav Vilenskyy. 2013.a. oli pangale edukas, vastavalt auditeeritud majandustulemustele kasvas panga bilansimaht 2,3 korda 142,6 miljoni euroni ning pank teenis 1,046 miljonit eurot puhaskasumit.

Versobanki juhatuse esimehe Riho Rasmanni sõnul on seoses uute omanike tulekuga muutunud ka panga strateegia. Suurem tähelepanu on mitteresidentidest klientide teenindamisel, kuid samas jätkab pank aktiivselt ka koduturul. Klientide paremaks teenindamiseks on Versobank avanud esindused Dnepropetrovskis ja Riias, plaanis on esinduse avamine Moskvas. Pangaliiduga liitumine on Versobank’i jaoks oluline samm aktiivsemaks osalemiseks Eesti pangandusturul toimuvas.

Pangaliidu tegevdirektor Katri Talihärma sõnul pakub kommertspankasid ühendav erialaliit oma liikmespankadele võimalusi nii informatsiooni paremaks kättesaamiseks kui protsesside mõjutamiseks. Pangaliit tähtsustab head pangandustava ja teiste iseregulatsiooni normide järgimist liikmespankade poolt.

Pangaliidu peamisteks eesmärkideks on Eesti panganduse arendamine ja pankade ühiste probleemide lahendamiseks vajaliku tegevuse koordineerimine. 1992. aastal 21 kommertspanga poolt asutatud Pangaliitu kuulub Eestis tegevuslitsentsi omavast 15 krediidiasutusest 12: Swedbank, SEB Pank, Nordea Pank, Danske Bank Pank, Eesti Krediidipank, Tallinna Äripank, Citadele Pank, DNB Pank, LHV Pank, BIGBANK ja Pohjola Pank. 2013. aasta lõpu seisuga kuulus liikmetele laenude mahu järgi enam kui 98%-ne turuosa. Pangaliit on Euroopa Pangandusföderatsiooni liige.

Pangaliidu juhatuses on esindatud kõik liikmespangad. Pangaliidu juhatuse liikmeteks on Priit Perens Swedbankist, Riho Unt SEB Pangast, Andreas Laane Nordea Pangast, Aivar Rehe Danske Bankist, Valmar Moritz Krediidipangast, Valeri Haritonov Äripangast, Sofia Kirsimaa Citadele Pangast, Meelis Paakspuu DNB Pangast, Erki Kilu LHV Pangast, Kaido Saar BIGBANK-ist, Arja Jurmu Pohjola Pangast ja Riho Rasmann Versobankist. Juhatuse esimeheks on Priit Perens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles