Mae Hansen: Eesti on jäänud laisalt loorberitele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mae Hansen
Mae Hansen Foto: Erakogu.

Finantssektori katuseorganisatsiooni FinanceEstonia endine tegevjuht ja praegu idufirmas Funderbeam töötav Mae Hansen leiab, et täna puudub Eestil selge visioon ning meil on teha tükk tööd oma konkurentsivõime turgutamiseks.

«Leian, et Eestis on konkurentsivõime osas vaja tõsiselt tööd teha. Oleme jäänud laisalt loorberitele ja hakanud võtma vahepealset edu iseenesest mõistetavalt. See peegeldub osaliselt viimases konkurentsivõime indeksis, kus Eesti kukkus 5 kohta,» kirjeldas Hansen.

Hansen tunnetab konkurentsivõime langemist nii ühiskondlikus kui ärilises plaanis. «Eesti ettevõtted suudavad tugevat konkurentsi pakkuda ja suurejooneliselt läbi lüüa endises NL blokis, kuid suurtel Lääne ja Aasia turgudel on olukord üsna nutune. Mina ei suuda täna nimetada üle 40-aastast Eesti tippjuhti, kes on saavutanud märkimisväärset edu Lääne või Aasia turul. Kui me kiirelt midagi ette ei võta, siis oleme peatselt rongist maha jäänud ning suudamegi jääda lähikümnendiks konkurentsivõimeliseks vaid endises NL blokis,» leidis Hansen.

Samas ütles Hansen, et Eestil on selgelt potentsiaali saavutada edu kogu maailmas. Eesti rahva töötegemise hing ja oskus luua efektiivseid lahendusi (e-riik, TransferWise, Skype jpt) on Hanseni sõnul midagi, mida just kõigil väikeriikidel ette näidata ei ole.

«Eesti on ehitanud enneolematu äritegemise platvormi, seda nii IT-lahenduste kui maksukeskkonna poolelt. Samas ei ole me suutnud seda teadmist laia maailma viia. Konkurentsivõime realiseerimiseks suures maailmas tuleb vaeva näha – otsuseid langetada, fokusseerida ning maailma tasemel juhtida,» rääkis Hansen.

Mae Hansen modereerib 10. – 11. aprillil toimuvat Pärnu Finantskonverentsi «Kuhu läheb Eesti ja kus tuleb raha».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles