Kalvi: aktsiisitõus suurendab salaviinaäri kasumlikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Liviko maksab juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul rohkem makse kui maksuameti statistikast näha.
AS Liviko maksab juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul rohkem makse kui maksuameti statistikast näha. Foto: Peeter Langovits

Alkoholitootjate ja maaletoojate liidu ning Liviko juht Janek Kalvi teatas pressiteate vahendusel, et Eesti viinaturust on niigi veerand kuni kolmandik salaturu käes ning iga aktsiisitõusuga muutub salaviinaäri kasumlikumaks.

Kalvi hinnangul peaks maksustama hoopis alkoholiaktsiisi erinevat liiki alkohoolsetes jookides võrdselt alkoholisisalduse alusel, tagades nii majandusliku konkurentsi õigluse, suuremad maksutulud ning pikemas perspektiivis ka alkoholitarbimise üldise vähenemise.

«Kui uus valitsuskoalitsioon soovib liikuda põhjamaadele omase sotsiaalsema ja sidusama ühiskonna poole, siis eeldame, et maksustamine oleks eri alkoholidele õiglane. Kuna alkoholiaktsiise võrdsustav seaduseelnõu on sotsiaaldemokraatide poolt ammu Riigikogule esitatud, siis ootame neilt uues valitsuses oma põhimõtetele kindlaks jäämist ka olukorras, kus neist sõltub koalitsiooni kujundatav riigi poliitika,» ütles Kalvi.

Kalvi sõnul tooks alkohoolsete jookide aktsiiside võrdustamine alkoholisisalduse protsendi järgi tooks riigieelarvesse aastas 50 miljonit eurot lisaraha, millele lisandub 10 miljoni euro suurune käibemaks.

Sündiva Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna koalitsioonilubaduste täitmise allikana avaldasid osapooled eile õhtul erakorralise alkoholiaktsiisi tõstmise, mis lubab senise iga-aastase viie-protsendilise tõusu asemel aktsiisi tõsta 15 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles