Ligi paotas veidi uue koalitsiooni lubaduste katteallikaid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et iga valitsuse moodustamine on hästi kulukas ja nendele kuludele tuleb teha ruumi, seekord leitakse kõige rohkem raha ministeeriumides kulude ajatamisega.

«Ei ole kunagi uue valitsuse moodustamised ega valimisteks valmistumised meeldivad, sest rahandusministeerium kipub ikka negatiivne olema, rahanumbrid on külmad,» kommenteeris Ligi Vikerraadio saates «Uudis+».

Ta osutas, et kõigile lubadustele uusi katteallikaid ei peagi leidma, näiteks oli tulumaksu alanemine juba varem otsustatud asi ning sellele nüüd enam katet leida polnud vaja.

Küll aga kinnitas rahandusminister, et alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõus on võimalik katteallikad, seevastu automaksu ei tule ja kütuseaktsiis ei ole tõusmas, küll aga vähendatakse erisoodustuse valdkondi.

Suuresti leitakse Ligi sõnul aga raha kulude ümbermängimisega: «Mingis osas parem finantsjuhtimine ministeeriumides, mingis osas kulude, aga ka tulude ajatamine. Näiteks siiani oleme tahtnud, et kui projektile euroraha tuleb, oleks meil ka omafinantseering valmis, siis nüüd ei pea varud olema enam nii suured - oleme targemad.»

Ligi lükkas ümber ka viimastel päevadel levima hakanud hirmu, et lastetoetust tõstetakse lastevanematele teise lapse tulumaksusoodustuse kaotamise arvelt. «Nii tegelikult võiks minna, see hooliks kõige vaesematest peredest, kes sellest soodustusest kasu ei saa, aga praegu me seda käiku ei lasknud, sest see tooks tulu alles 2016. aastal, mitte nüüd,» põhjendas ta, kuid lisas, et tegelikult tuleks sellega tegeleda, sest praegu ei saa sellest mingit abi viiendik peredest, kes kõige rohkem abi vajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles