Belgia kamandab eurooplastest «külalistöötud» koju

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia kamandab eurooplastest «külalistöötud» koju.
Belgia kamandab eurooplastest «külalistöötud» koju. Foto: Reuters / Scanpix

Kolm aastat tagasi oli Fatima Donaire (28) elu kui Euroopa unelm: tänu Euroopa Liidu piirideta tööturu ambitsioonidele sai hispaanlanna haarata kinni praktikandikohast ühes Belgia disainifirmas.

Praktika lõppedes Fatima aga tööle ei saanud. Olles kuus kuud ajutiste otste ja töötu abirahaga välja vedanud, potsatas postkasti kiri Belgia valitsuselt, millega anti naisele 30 päeva vabatahtlikult riigist lahkumiseks, sest vastasel korral ta «saadetakse tagasi».

Nagu kirjutab Financial Times, on majanduskriisist räsitud Euroopa Liidu ühisturg tänaseks pretsedenditu rünnaku all.

Nii Briti peaminister David Cameron kui Saksa kantsler Angela Merkel on esinenud üleskutsetega leida lahendus sotsiaalhoolekande süsteemide kaitsmiseks teistest liikmesriikidest saabuvate töötajate poolse ärakasutamise eest.

Belgia aga ei ole piirdunud sõnadega, vaid tegutseb.

Läinud aastal said valitsuselt lisaks ülalmainitud Fatimale kirja veel 2711 töötut ELi-sisest immigranti, kellele anti teada, et kuna neist on saanud «põhjendamatu koorem» riigi heldele hoolekandesüsteemile, ei ole neil enam õigust Belgias viibida.

Siseministeeriumi statistikast nähtuvalt domineerisid adressaatide seas Rumeeniast, Bulgaariast, Itaaliast ja Hispaaniast pärit isikud.

Belgia «kirjakampaania» on osutunud niivõrd edukaks, et tõmbab tähelepanu ka väljaspoolt. Nagu ütles Belgia immigratsiooniministri Maggie De Blocki pressiesindaja Els Cleemput, on nende kontorisse hakkanud tulema telefonikõnesid teistelt Euroopa valitsustelt, kes on nende tegevusest «väga huvitatud».

Nagu ütles Euroopa Komisjoni õigusvoliniku pressiesindaja Mina Andreeva, ei ole Belgia teinud midagi õigusvastast.

Ta juhtis tähelepanu sellele, et vastavalt Euroopa seadustele võib iga liikmesriik läkitada kuue kuu möödudes koju teistest liikmesriikidest pärit töötajaid, kui noil puuduvad «piisavad vahendid endi ülalpidamiseks ja tervisekindlustuse tasumiseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles